nieuws

Miljardenclaim van Chinese Ping An tegen België afgewezen

Branche

Miljardenclaim van Chinese Ping An tegen België afgewezen

De Belgische staat hoeft geen schadevergoeding van € 2 mld aan de Chinese verzekeraar Ping An uit te betalen. Ping An spande drie jaar geleden een rechtszaak aan nadat de verzekeraar verliezen had geleden door de ontmanteling van Fortis. Een internationaal arbitragehof heeft de claim echter afgewezen, schrijft de Belgische krant De Morgen vandaag.

De zaak begon in 2007 toen de Chinese verzekeraar in Fortis stapte. De bank en verzekeraar moesten toen op zoek naar € 24 mld voor de overname van ABN Amro. Vervolgens implodeerde Fortis en zag Ping An een groot deel van zijn investeringen in rook opgaan. De Chinese verzekeraar hoopte in de eerste instantie de verliezen te verhalen bij de Belgische overheid. Die wilde echter niet ingaan op de schadeclaim van de verzekeraar, waarna Ping An naar het arbitragehof stapte.

Dat arbitragehof heeft de schadeclaim nu afgewezen. De vordering van Ping An zorgde internationaal voor heel wat ophef omdat het de eerste keer was dat een Chinees (overheids)bedrijf gebruik maakte van een internationaal arbitrageprocedure. Ping An deed bij zijn schadeclaim een beroep op het bilaterale investeringsakkoord dat sinds december 2009 bestaat tussen China en België. Dat verdrag was oorspronkelijk bedoeld om Belgische investeringen in China te beschermen tegen mogelijke nationalisaties door de Chinese overheid. Het arbitragehof heeft de argumenten echter afgewezen.

Reageer op dit artikel