nieuws

Examentraining (10): Wft Schade Zakelijk

Branche

Examentraining (10): Wft Schade Zakelijk

Het is het jaar van de waarheid voor de adviseurs die hun Wft-examens nog moeten behalen. Amweb publiceert in samenwerking met Dukers & Baelemans en Welten Opleidingen wekelijks een casus. De vragen en uitleg zijn gemaakt door het opleidingsinstituut en helpen adviseurs bij hun voorbereidingen voor de Wft-examens. De eerste negen examentrainingen staan hier. Deze week een casus met vragen uit de module Wft Schade Zakelijk.

Kees woont met zijn vrouw Trudy en hun zoon Rik (19 jaar) in een vrijstaande woning in Elst. Bij de woning van Kees en Trudy staat achter een schuifpoort een grote loods met roldeur. De loods is eigendom van Kees. Auto- en caravanstalling Kees gebruikt de loods voor zijn stallingsbedrijf: tegen betaling kunnen cliënten hun caravans en auto’s hier stallen. Cliënten brengen hun te stallen auto en/of caravan bij Kees. Kees rijdt dan de auto’s in de loods en een caravan koppelt hij aan zijn bedrijfstractor en daarmee rijdt hij de caravan de loods in en stalt daar de caravan. De eigenaren sluiten daarna de auto of caravan zelf af. Af en toe laat Kees zijn zoon Rik op deze manier een caravan in de loods zetten. Rik is in het bezit van het tractorrijbewijs. Er wordt voor de stallingsplaatsen geen schriftelijke stallingsovereenkomst opgemaakt.

De vakantietijd is in aantocht en hij leest in de krant dat er een poging tot inbraak is geweest bij een grote professionele caravanstalling. Verzekeringen Kees heeft via een adviseur schadeverzekering zakelijk onder andere de volgende verzekeringen gesloten: WA verzekering voor de tractor. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). Ongevallenverzekeringen met verzekerde uitkeringen : € 50.000 Rubriek A en € 100.000 Rubriek B. De loods is niet verzekerd. Klik hier voor de bijlage met de polisvoorwaarden van Ongevallenverzekering Verzekeraar Z.

Vraag 1: Kees vraagt aan zijn adviseur of hij aansprakelijk is als een caravan uit de loods wordt gestolen. Welke reactie van de adviseur is juist ?

  1. Je bent niet aansprakelijk omdat de cliënt zelf de caravan bij je heeft gestald en deze heeft afgesloten.
  2. Je bent niet aansprakelijk omdat er geen stallingsovereenkomst is gesloten.
  3. Je bent aansprakelijk wanneer je niet voldoende zorg in acht hebt genomen.
  4. Je bent aansprakelijk omdat de caravan uit jouw loods is gestolen.

Vraag 2 Door een infectie als gevolg van een ongeval met de tractor tijdens stallingswerkzaamheden, verliest Kees onherstelbaar 90% het gehoor van beide oren. Kees wordt hiervoor blijvend invalide verklaard door de medisch specialist van de verzekeraar. Welk bedrag zal uitgekeerd worden door de verzekeraar? Klik hier voor de antwoorden.

Reageer op dit artikel