nieuws

Dik van Velzen: ‘Waarom geen PE-examens op diplomaniveau?’

Branche

Dik van Velzen heeft zijn bedenkingen bij de huidige 3-jaarlijkse PE-examens. In zijn column kaart Van Velzen aan dat het huidige systeem een ‘geweldige aanslag’ is op de adviseurs en de opleidingen. Vooral op adviseurs die voor meerdere modules moeten opgaan. “Zoals het nu geregeld is, moet u straks niet één PE-examen afleggen per diploma, maar één PE-examen per moduul”, zegt Van Velzen.

Dik van Velzen: ‘Waarom geen PE-examens op diplomaniveau?’
Dik van Velzen

Een adviseur Schade Zakelijk moet minstens drie modules behalen: Basis, Schade Particulier en Schade Zakelijk. Maar Van Velzen schat in dat veel intermediairs alle modules willen behalen en dus elke drie jaar acht PE-examens moeten behalen. Met een slagingspercentage van gemiddeld 70%  in 2,5 jaar tijd zou dat betekenen dat er jaar in jaar uit elke drie maanden een PE-examen afgelegd moet worden, berekent Van Velzen. “Natuurlijk: niet iedereen heeft alle diploma’s. Maar elke drie jaar ‘maar’ drie of vier PE-examens moeten behalen, is ook een geweldige aanslag op tijd, motivatie, opleidingsbudgetten en vooral opleidingen op een hoger niveau. Daar is ook de klant niet mee gebaat”, aldus Van Velzen.

Toch denkt de adviseur bij Nibe-SVV dat protesteren tegen de PE-examens voorlopig geen zin heeft. Van Velzen zegt dat het pleiten voor een betere methode wel succesvol kan zijn. “Waarom geen PE-examens op diplomaniveau? Net als nu bij de PE-Plusexamens? Dat is stukken praktischer. En als de minister aanvullend bereid is de termijn van drie jaar naar vijf jaar te verlengen en een zelfde soepele regeling voor Consumptief krediet toe te staan, wordt het nog dragelijker. Maar dan moeten u en uw vertegenwoordigers nu in actie komen. Nu. Over een jaar is het te laat. Dan worden de eerste PE-examens afgenomen”, schrijft Van Velzen.

Reageer op dit artikel