nieuws

Dijsselbloem moet lijstje maken van gesneuvelde kleine verzekeraars

Branche

Dijsselbloem moet lijstje maken van gesneuvelde kleine verzekeraars

Aukje de Vries (VVD) heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van het bericht op amweb dat kleine verzekeraars vechten om hun voortbestaan. Ze wil van minister Dijsselbloem een overzicht van kleine verzekeraars die in de afgelopen vijf jaar zijn gestopt, zijn overgenomen of een portefeuille in afbouw hebben.

Het bericht op amweb was een samenvatting van een groter onderzoeksartikel in am:magazine waaruit blijkt dat kleine verzekeraars in het verdomhoekje zitten. De toezichtkosten nemen flink toe, DNB kijkt nadrukkelijker over de schouders mee en steeds meer verzekeraars stoppen er mee. Een van de voorname slachtoffers was Conservatrix Levensverzekeringen. In 2013 nog goed voor € 91 mln aan brutopremie-inkomsten, maar begin dit jaar kondigde het aan te stoppen met het verstrekken van nieuwe verzekeringen.

Goede bijdrage
Aukje de Vries wil nu dus een overzicht van de minister. Ook vraagt ze zich af in hoeverre het streven vanuit de regelgever en de toezichthouder actief is gericht op consolidatie van verzekeraars en dus het verdwijnen van kleine verzekeraars.

Volgens de Vries zou dat geen goede zaak zijn. “Bent u het ermee eens dat kleine verzekeraars in het verzekeringslandschap een goede bijdrage kunnen leveren, vanuit het oogpunt van concurrentie, innovatie en maatwerk, en dat het niet wenselijk is dat alleen de grotere verzekeraars overblijven?”, schrijft ze aan Dijsselbloem.

Knelpunten
Ook wil ze weten waar de knelpunten zitten als het gaat om het voortbestaan van kleine verzekeraars. “Wat zijn daarvoor mogelijke oplossingen? Welke maatregelen in de huidige regelgeving kan u nemen om kleine verzekeraars meer ruimte te bieden? In hoeverre sluit de regelgeving Solvency II Basic voldoende aan bij kleine verzekeraars, bijvoorbeeld als het gaat om de solvabiliteit en om de kosten die verzekeraars moeten maken en de toezichtkosten?”

Reageer op dit artikel