nieuws

DAS masterclass: Van werknemer zonder diploma kom je niet zomaar af

Branche

DAS masterclass: Van werknemer zonder diploma kom je niet zomaar af

Hoewel medewerkers zonder de juiste kwalificaties niet hun eigen werkzaamheden kunnen verrichten, wordt het behalen van de juiste Wft-diploma’s gezien als de volledige verantwoordelijkheid van de werkgever. Dat zegt Heiko van Es, bedrijfsjurist bij DAS, maandag tijdens de Wft Masterclass van de rechtsbijstandverzekeraar. “Het loon van de werknemer moet worden doorbetaald, tenzij de werknemer redelijkerwijs zelf verantwoordelijk is voor het niet behalen van de Wft-diploma’s”, zegt Van Es.

Van Es maakt duidelijk dat het lastig wordt te bewijzen dat een werknemer echt volledig zelf verantwoordelijk is wanneer hij niet voor het examen is geslaagd. “Er wordt bij sommige Wft-examens niveau HBO+ gevraagd. Dat kan hoger zijn dan de werknemer ooit zelf heeft behaald. Een rechter zal dus niet snel accepteren dat de schuld bij de werknemer ligt”, aldus Van Es. “Maar mocht je op social media werknemers tegenkomen die duidelijk aangeven dat zij het examen niet willen maken dan moet je daar direct een screenshot van maken.”

Gevolgen van geen diploma’s
Er zijn flinke gevolgen voor een bedrijf wanneer werknemers hun diploma’s niet behalen en daardoor niet meer hun werk kunnen doen. Niet alle bedrijven kunnen even makkelijk schuiven met werknemers die niet de benodigde diploma’s hebben. “Daarnaast kan een werknemer in een later stadium zijn diploma’s wel behalen. Als bedrijf moet je dus ook afvragen op welke termijn het diploma alsnog behaald kan worden”, zegt Van Es. “Alleen wanneer echt onomstotelijk bewezen kan worden dat de werknemer bewust de examens niet wil halen, is loonstaking mogelijk. Ontslag is echt de laatste mogelijkheid. Met een beetje pech kan een ontslagprocedure wel jaren duren.”

Stimuleren van werknemers
Werkgevers moeten volgens Van Es hun medewerkers vooral stimuleren te studeren. Ook Jurjen Oosterbaan, directeur van bureau D&O, benadrukt dat werkgevers er alles aan moeten doen om te zorgen dat hun medewerkers de examens halen. “Geef vrije dagen of beloon desnoods mensen met €100 als zij voor het examen zijn geslaagd”, zegt Oosterbaan. Veel werkgevers zijn volgens Oosterbaan druk bezig met het bedenken voor passende oplossingen wanneer niet alle werknemers hun diploma’s hebben gehaald. “Je zou mensen zonder diploma kunnen laten bemiddelen of de informatieve fase af laten handelen. Het daadwerkelijke advies laat je dan over aan iemand die wel zijn diploma heeft. Strikt theoretisch zou dit de laatste vijf minuten van het proces kunnen zijn. Maar de AFM zal absoluut niet blij zijn als je dit doet, dus doe het ook niet te lang”, waarschuwt Oosterbaan.

Bemiddelen en niet langer adviseren
Volgens de directeur van D&O zullen autodealers die voorheen adviseerden in autoverzekeringen in de toekomst bemiddelen. Oosterbaan waarschuwt echter dat het niet lang zal duren totdat de definitie van advies zal worden aangescherpt. “Momenteel moet je in het bezit zijn van de Wft-diploma’s wanneer je een specifiek product adviseert aan een individuele klant. Als je de klant alleen informeert dan hoef je slechts vakbekwaam te zijn. Maar pas op, want je geeft al heel snel advies wanneer je met een cliënt praat en dan kan je een tik op de vingers verwachten van de AFM”, aldus Oosterbaan.

Procedure Eerder Verworven Competentie
Naast het maken van de benodigde PE-Plus-examens, is het ook mogelijk een Procedure Eerder Verworven Competentie (EVC) te volgen. “Adviseurs kunnen dan mondeling hun examen afleggen en daardoor veel beter hun keuzes onderbouwen. Het nadeel is wel dat de kosten voor de EVC tussen de €900 en €1800 liggen. Als je bovendien niet slaagt voor de procedure dan ben je de investering kwijt”, benadrukt Oosterbaan. Hij kaart aan dat vooral generieke adviseurs lijden onder het huidige examenstelsel omdat zij meerdere examens moeten maken. “Hoewel het goed is dat er eisen worden gesteld aan de vakbekwaamheid, is het niet goed dat er geen fasering is voor generieke kantoren. Ook is het een kwalijke zaak dat er geen hardheidsclausule is voor mensen die ziek zijn en echt op dat moment het examen niet kunnen maken”, zegt Oosterbaan.

Reageer op dit artikel