nieuws

AFM-voorzitter gaat met Van Koesveld over examens praten

Branche

AFM-voorzitter gaat met Van Koesveld over examens praten

AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven gaat met Nico van Koesveld in gesprek over de aansluiting van de examens bij de praktijk en de noodzaak voor meer lesstof. Ze wil bespreken in welke mate verdere verbeteringen opportuun en nodig zijn. “De AFM worstelt met de rol die ze moet spelen ten aanzien van de kwaliteit van de examens en de verschillende geluiden die we horen over hoe het er nu voorstaat”, aldus de voorzitter.

Van Vroonhoven schrijft dat in een brief aan Van Koesveld waarin ze hem uitnodigt voor een persoonlijk gesprek. Haar brief is op amweb in blogvorm opgenomen en staat ook op de site van de AFM. De brief is een reactie op een open brief van financieel adviseur en branchecriticus Nico van Koesveld die eind april op amweb verscheen

Van Koesveld uitte daarin zijn zorgen over het PEplus-systeem (te weinig praktijkgericht en te weinig lesstof) en de beschikbaarheid van financieel advies voor de consument als adviseurs er niet tijdig in slagen diploma’s te behalen.

Aansluiting
Van Vroonhoven schrijft daarover: “Financiële dienstverleners ervaren bij de examenvragen soms onvoldoende aansluiting bij de eigen adviespraktijk. Er zijn echter verschillen tussen de diverse adviespraktijken, zoals die van onafhankelijk financieel adviseurs en die van financieel adviseurs die bij aanbieders werken. De makers van de examenvragen zorgen ervoor dat bij de Wft-examens vragen aan de orde komen die betrekking hebben op de verschillende adviespraktijken.”

Ook zegt ze dat opleidingsinstituten steeds meer materiaal gaan ontwikkelen om financiële dienstverleners te helpen bij de voorbereiding op de nieuwe examenonderdelen. “We zien dat op de nieuwe onderdelen van het examen gemiddeld boven de cesuurnorm wordt gescoord.”

AFM worstelt
Toch, ten aanzien van de aansluiting van examens bij de praktijk en de noodzaak voor meer lesstof gaat ze graag het gesprek aan. “Los van de aanvullende acties die zijn ondernomen vind ik het belangrijk met u te bespreken in welke mate verdere verbeteringen opportuun en nodig zijn. De AFM worstelt hierbij ook met de rol die ze moet spelen ten aanzien van de kwaliteit van de examens en de verschillende geluiden die we horen over hoe het er nu voorstaat. Hopelijk kunt u ons hierbij met concrete ervaringen ondersteunen. Vanuit onze gezamenlijke doelstelling om kwalitatief gedegen advies beschikbaar te houden voor de consument kunnen we hier verder over praten en kan ik indien nodig in overleg treden met het ministerie van Financiën.”

Reageer op dit artikel