nieuws

Schotland kijkt vooruit

Branche

Schotland wil met zijn leidende rol in de olie- en gassector buitenlandse investeerders aantrekken, kennis naar snelgroeiende markten exporteren en de duurzame energiesector uitbouwen. Ondanks het besluit om deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk blijven er vragen bestaan over de aantrekkelijkheid van het land op lange termijn voor buitenlandse investeerders.

Schotland kijkt vooruit

In het eerste kwartaal van dit jaar noteerde Schotland volgens de cijfers van de Schotse regering een recordstijging van 1% van het bruto binnenlands product (BBP). Tussen 2013 en 2014 bedroeg de stijging van het BBP 2,6%. En de interesse van buitenlandse investeerders van overal ter wereld in Schotlands sectoren kan verder worden aangewakkerd, zegt Alan Maudsley, head of corporate development bij Barclays Corporate Banking in Schotland.
“In de olie- en gassector komen zijn de grootste partijen afkomstig uit de Verenigde Staten en Scandinavië”, vertelt Maudsley. “In de voedsel- en drankensector, en dan met name de Schotse whiskybedrijven, zijn een aantal van de grootste namen in handen van bedrijven in Japan, Zuid-Afrika, Thailand en India. Daarnaast zijn de Verenigde Staten van invloed op de life sciences-sector en zijn een aantal callcenters eigendom van Franse bedrijven.”
Barclays schiep honderden banen in Glasgow; de stad huisvest het grootste dienstenplatform van de bank. ACE Group is er ook op gespitst zijn aanwezigheid in Schotland te vergroten. Zo werd er iets minder dan twee jaar geleden een kantoor geopend in Aberdeen voor de dienstverlening aan de olie- en gasindustrie in de stad en kocht Marsh onlangs het in Aberdeen gevestigde Central Insurance Services.

Globalisering
De olie- en gasindustrie mag dan wel de meest in het oog springende sector van Schotland zijn, er wordt ook veel gesproken over de afnemende voorraden in de Noordzee. Door je volledig richten op de olie en het gas dat uit de offshore-velden gewonnen wordt, sla je de plank mis, zegt Andy Mcfarlane, regional manager voor Schotland bij ACE.
“Dankzij de Noordzee-olie en het werk van bedrijven in het noordoosten van Schotland, beschikt het land over een enorme expertise en intellectueel eigendom die naar andere landen die hun oliewinning willen uitbreiden, geëxporteerd kunnen worden.”
Cijfers van Scottish Enterprise laten zien dat de totale internationale omzet van de Schotse toevoerketen voor olie en gas in 2012-2013 naar £ 10 miljard groeide, een toename van 22% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Duurzame energie
Er werd ook een reputatie als marktleider op het gebied van duurzame energie opgebouwd. Deze sector is inmiddels goed voor bijna 12.000 fulltime banen in het land.
Volgens Scottish Renewables is meer dan 46% van de Schotse energie afkomstig uit duurzame bronnen, terwijl dit in 2007 nog maar iets meer dan 20% was. Duurzame-energiebedrijven investeerden alleen al in 2013 meer dan £ 1 miljard in Schotland.
Onshore wind
Voor bedrijven die willen investeren in onshore wind, heeft Schotland de benodigde expertise in huis om de projecten te laten slagen. Het is belangrijk dat investeerders niet alleen advies krijgen over hun verzekeringsprogramma, maar ook over “het beste type windturbine, tot wie ze zich kunnen richten voor de financiering, en het juridische proces waar ze doorheen moeten”, zegt Derek Skinner, head of the renewable energy team bij verzekeringsmakelaar Bruce Stevenson.
Operationele windmolenparken kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met storingen, beschadigde wieken of zelfs brand, waardoor de turbines lange tijd buiten bedrijf zullen zijn. Skinner: “Iedereen kan een verzekeringspolis voor een windturbine afsluiten bij een makelaar, maar begrijpt die makelaar echt wat die windturbine doet, wat er verkeerd kan gaan en welke risico’s de ontwikkelaar loopt?”

’Aangezien Schotlands duurzame sector zo goed ontwikkeld is, zijn er volop mogelijkheden om de expertise op deze gebieden uit te breiden’

Als er iets misgaat, is het belangrijk om samen te werken met een makelaar en verzekeraar die bij een complexe schadeclaim en bedrijfsonderbreking kunnen helpen. Het is moeilijk om het verlies aan inkomsten als gevolg van een kapotte windturbine te berekenen, aangezien dat afhankelijk is van de gehanteerde stroomtarieven en de diverse verstrekte subsidies.
Schotland is echter geen wereldleider in andere delen van de duurzame-energiesector, zoals biomassa en anaerobe vergisting, zegt Skinner. “Maar aangezien Schotlands duurzame sector zo goed ontwikkeld is, zijn er volop mogelijkheden om de expertise op deze gebieden uit te breiden”, voegt Henry daaraan toe.

Whisky
Macfarlane bevestigt dat dit optimisme niet alleen voor Schotlands energiesector geldt, maar ook voor de sectoren whisky, voedingsmiddelen en dranken, en life sciences. “Nu de financiële crisis afneemt, zijn er meer mogelijkheden om te lenen en voor kapitaal om nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten te financieren, en deze snelgroeiende sectoren verder te stimuleren.”

Lees hier het complete Engelstalige artikel

Reageer op dit artikel