nieuws

NN verlengt contracten uitzendkrachten niet

Branche

NN verlengt contracten uitzendkrachten niet

Nationale-Nederlanden heeft besloten contracten met uitzendkrachten niet langer te verlengen. De verzekeraar zou dit doen vooruitlopend op de nieuwe regelgeving die flexwerkers meer zekerheid moet geven. Dat meldt de Volkskrant, die in het bezit is van een interne memo van NN.

Met de nieuwe Wet werk en zekerheid hebben flexwerkers sneller recht op een vaste aanstelling en een ontslagvergoeding wanneer zij langer dan twee jaar in dienst zijn. De verzekeraar laat het wegsturen van uitzendkrachten over aan de uitzendbureaus. Alleen als een uitzendbureau zelf uiteindelijk een uitzendkracht vast in dienst neemt, kan deze bij Nationale-Nederlanden doorwerken, zegt een woordvoerster van de verzekeraar. “Als we iemand heel graag willen houden, dan nemen we iemand natuurlijk zelf in vaste dienst.”

Volgens de vakbond CNV verschuilt NN zich ten onrechte achter de uitzendbureaus. “Het is een smoes te zeggen dat de uitzendbureaus uitzendkrachten niet in vaste dienst willen nemen”, zegt bestuurder Henry Stroek tegen de Volkskrant. “Nationale-Nederlanden bepaalt wie en op welke voorwaarden voor het bedrijf werkt. Na vijf jaar moet je toch vaststellen dat het om structureel werk gaat. Daar hoort gewoon een vast contract bij. Uitzendwerk is voor piek en ziek.” NN heeft 1.700 ‘externen’ in dienst. Ongeveer 750 van hen zijn uitzendkrachten, sommigen werken al meer dan tien jaar bij NN.

Reageer op dit artikel