nieuws

‘DNB onderzoekt corruptiebestrijding verzekeraars’

Branche

‘DNB onderzoekt corruptiebestrijding verzekeraars’

De Nederlandsche Bank is een onderzoek gestart naar corruptiebestrijding bij verzekeraars. De Telegraaf meldt dat corruptie een systeemrisico is geworden omdat Amerikaanse en Britse toezichthouders steeds forsere boetes opleggen.

Voor DNB is het onderzoek een vervolg van een stap die in 2013 al werd genomen, toen de toezichthouder een verkennend onderzoek deed, gevolgd door een onderzoek gericht op banken. Nu is het tijd om de verzekeraars te onderzoeken. De druk op Nederlandse bedrijven om maatregelen te nemen tegen fraude is opgevoerd, omdat in ons land daartegen te slap wordt opgetreden. Britse en Amerikaanse toezichthouders leggen daarom zelf forse boetes op aan Nederlandse bedrijven, die zij wel moeten betalen om zaken te blijven doen in die landen. ING en Rabobank kregen al honderden miljoenen euro’s aan boetes opgelegd en ook Aegon moest zich onlangs verantwoorden.

Nationale-Nederlanden en ASR doen uit angst voor soortgelijke straffen geen zaken meer met Nederlanders en Amerikanen die in de Verenigde Staten wonen. De verzekeraars vonden volgens De Telegraaf de kosten voor het opzetten van een risicobeheersingsprocedure niet opwegen tegen de baten.”

Reageer op dit artikel