nieuws

‘Bestaan van volmacht is minder relevant geworden’

Branche

Het aantal volmachten en met name huisvolmachten zal de komende jaren gaan dalen. Dat denkt meer dan 80% van de ruim 50 aanwezigen van het debat op maandagavond van de Haagse Assurantieclub. Jurjen Oosterbaan, algemeen directeur van D&O, en Freek van den Brule, directeur schade en volmacht van SAA Verzekeringen gingen de strijd met elkaar aan waarna mensen in de zaal over de stellingen mochten stemmen.

‘Bestaan van volmacht is minder relevant geworden’

“Veel redenen voor het bestaan van een volmacht zijn tegenwoordig minder relevant”, opende Oosterbaan, die tijdens het debat de kritische geluiden uit de sector liet horen. De zaal bleef kalm bij het horen van de stelling. Het leeuwendeel is het erover eens dat de huisvolmacht in zijn huidige vorm weinig kans van slagen heeft. De negatieve aandacht en de kosten lijken de volmachten de kop te kosten.

Volmacht is niet langer nodig
Volgens Oosterbaan zijn de oudere motieven voor de volmacht vandaag de dag veel minder van toepassing. Met de digitalisering is het bijvoorbeeld veel minder nodig om fysiek in de buurt te zijn van klanten. Daarnaast zouden veel verzekeraars hun zaken administratief beter op orde hebben dan decennia geleden. “Niet alleen verzekeraars hebben zich ontwikkeld, ook gevolmachtigden hebben enorme stappen gezet”, weerlegt Van den Brule. “Administratief gezien presteren volmachten nog steeds beter dan verzekeraars. Steeds minder verzekeraars willen daar echter nog voor betalen.”

Verzekeraars stoppen met volmacht
Een groeiend aantal verzekeraars, zoals Aegon en Dela, beëindigde hun samenwerking met de volmacht omdat het niet langer rendabel is. Aegon zei in maart te stoppen omdat het liever directe dienstverlening wil bieden aan de klant. Oosterbaan zegt dan ook dat dit twee hele belangrijke redenen zijn voor verzekeraars om te stoppen met de volmacht. Van den Brule vindt het echter heel goed dat de volmacht tussen de verzekeraar en de klant staat. “Verzekeraars kunnen geen advies geven aan een specifieke klant en kunnen de klant nog steeds niet zo snel en persoonlijk bedienen als een volmacht”, aldus Van den Brule.

Macht van de volmacht
Oosterbaan waarschuwt wel voor de positie die grote volmachten in kunnen nemen bij verzekeraars. Volmachten kunnen als zij groot genoeg zijn, een flinke machtspositie innemen bij onderhandelingen. “Uit recente publicaties van de AFM is duidelijk dat hier streng op gelet wordt. Het is dus ook de vraag of verzekeraars nog op deze wijze willen samenwerken”, zegt Oosterbaan. Van den Brule is het eens met dit standpunt: “Macht is gewoon geen goed uitgangspunt om nader tot elkaar te komen.”

Meerwaarde van de volmacht onbekend
Het debat werd afgesloten met een belangrijke constatering, namelijk dat het volmachtbedrijf er niet in is geslaagd duidelijk te maken wat zijn meerwaarde is. De discussies in de sector gaan voornamelijk over verdienmodellen maar niet over de meerwaarde voor de maatschappij, volgens Oosterbaan. “Het is enorm jammer want de volmacht heeft een ijzersterk verhaal. Volmachten kunnen tegenkracht bieden tegen verzekeraars, maar niemand vertelt dit verhaal”, zegt Oosterbaan.

Reageer op dit artikel