nieuws

AFM-boete van € 24.000 voor genereren van leads

Branche

De AFM heeft een boete van € 24.000 opgelegd aan een vrouw die zonder vergunning gegevens van consumenten binnenhaalde en vervolgens doorspeelde aan financieel dienstverleners. Dat valt onder het wettelijke begrip bemiddelen, waarvoor een vergunning verplicht is.

AFM-boete van € 24.000 voor genereren van leads

Via online enquêtes haalde de geanonimiseerde overtreder gegevens binnen van consumenten. Ze stelde onder meer vragen over de interesse in het af- of oversluiten van een verzekering, hypothecaire lening of consumptief krediet. Een gedeelte van die gegevens speelde ze door aan financieel dienstverleners, ze werkte met bijna honderd samen, die vervolgens contact konden zoeken met de consument. Een handeling die volgens de AFM als bemiddelen kan worden getypeerd en dus vergunningsplichtig is. En een vergunning had de overtreder niet.

De zaak viel nog onder het oude boeteregime, van waaruit een boetebedrag van € 96.000 geldt. Maar in bezwaar bleef nog maar 25% (€ 24.000) van deze boete over. Daarover schrijft de AFM: “De boete is gematigd op grond van de concrete omstandigheden van deze casus die afzonderlijk niet tot matiging zouden leiden, maar in samenhang bezien wel hiertoe aanleiding hebben gegeven. Hierbij heeft de AFM met name gekeken naar het gelijkheidsbeginsel en onder meer naar de omstandigheid dat in het kader van de versnelde boeteprocedure is vastgesteld dat geen substantiële en concrete benadeling van cliënten/consumenten heeft plaatsgevonden.”

Reageer op dit artikel