nieuws

Wie o wie wordt de nieuwe Adfiz-voorzitter?

Branche

De functie van Adfiz-voorzitter is nog steeds vacant. De branchevereniging lijkt rustig de tijd te nemen om een opvolger voor Loek Hermans te vinden. “Iemand uit eigen gelederen”, meent voormalig voorzitter Bob Veldhuis. “Ze hebben mij niet gevraagd”, bekent hoogleraar Jaap Koelewijn. “Geen politicus”, stelt D&O-directeur Jurjen Oosterbaan. Maar, zegt Michael Mackaaij van MultiSafe: “Iedereen in de markt heeft zijn handen vol.”

Wie o wie wordt de nieuwe Adfiz-voorzitter?

Loek Hermans nam per 1 maart afscheid als voorzitter van Adfiz. Vice-voorzitter Wim Heeres hanteert de voorzittershamer totdat er een opvolger gevonden is. Hermans blijft wel als adviseur verbonden aan de brancheorganisatie. Adfiz geeft aan geen haast te hebben bij de zoektocht en heeft ook nog geen indicatie wanneer er een nieuwe voorzitter wordt aangesteld. Amweb maakte een rondje langs de velden.

Bob Veldhuis, voormalig Adfiz-voorzitter en eigenaar van Veldhuis Adviesgroep in Heerde: “Ik denk dat er bij Adfiz een grote voorkeur bestaat om iemand uit de eigen gelederen te vinden. Loek Hermans heeft het voortreffelijk gedaan en zijn benoeming was ook heel logisch in een tijd dat er zoveel belangrijke lobbydossiers speelden. Dat is nu anders, het is rustiger. Maar gemakkelijk zal het niet worden om iemand te vinden. De nieuwe voorzitter moet volgens mij iemand zijn die midden in zijn carrière zit, met de poten in de modder zogezegd. Het nadeel is dat veel intermediairs juist nu hard nodig zijn in hun eigen bedrijf. Het voorzitterschap kost veel tijd, ik besteedde er wel drie dagen per week aan. Maar wij zaten dan ook in het oog van de storm. De nieuwe voorzitter zal meer aandacht voor de vereniging kunnen hebben, voor de leden. Maar een of twee dagen in de week zal hij of zij er ongetwijfeld mee kwijt zijn. Denk alleen aan de vergaderingen, de ledenbezoeken, de overleggen met businesspartners.”

Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan Nijenrode: “Ze hebben mij nog niet gevraagd. Ik denk dat Adfiz met Loek Hermans iemand had gekozen die heel duidelijk een politieke signatuur had. Nu is het verstandiger om iemand te kiezen die het speelveld van de sector kent. Het politieke gevecht is wel gevochten. Ik word sowieso niet blij van oud-politici die baantjes toegeworpen krijgen, ze zijn vaak niet materiedeskundig. Je kunt voor iemand uit de eigen branche of uit een aanpalende branche kiezen, maar hij of zij moet wel zicht op het politieke krachtenveld en de toezichthouders hebben. Het moet iemand zijn die stevig in zijn schoenen staat en gezag heeft. Dat lijkt me een heel lastige klus te worden, ook omdat er een hoog afbreukrisico aan de branche zit. Het uitstel impliceert dat Adfiz zelf ook nog lang niet weet welke kant ze op willen. Er had eigenlijk al een opvolger moeten zijn. De constructie dat Loek Hermans als oud-voorzitter adviseur wordt, vind ik vreemd. Dan ga je over je graf heen regeren, dat zijn toch dingen die je niet moet willen doen.”

Jurjen Oosterbaan Martinius, directeur D&O en voormalig adjunct-directeur NVA: “Er zal absoluut iemand vanuit het intermediair benoemd worden. Adfiz heeft nu een ongelukkige ervaring met de heer Hermans gehad, ik denk dat een politicus niet zinvol is in deze functie. De hoogtijdagen van de NVA waren onder leiding van mensen uit het vak. Zij konden de adviseurs ook echt aanspreken als collega’s. Ik denk dat er binnen Adfiz genoeg geschikte kandidaten zijn. Dan kom je al snel uit bij directeuren van grote organisaties. Zij hebben ook bestuurlijke ervaring en kleine tussenpersonen hebben niet genoeg tijd. Iemand als Coen van Ham (directeur Kettlitz Wulfse en voorzitter Noordeloos Groep, red.) zou het uitstekend kunnen. Dat het lang duurt voordat er een nieuw iemand is gevonden, heeft denk ik deels te maken met het budget, het is geen vetpot bij Adfiz. En het zou ook kunnen dat Enno Wiertsema het zo goed doet dat ze denken dat hij de functies kan combineren. Een managementassistent is makkelijker gevonden dan een voorzitter.”

Adfiz-lid en MultiSafe-directeur Michael Mackaaij: “Ik denk dat het voorzitterschap van Adfiz geen eenvoudige taak is. Door de diverse samenstelling van de vereniging zal het moeilijk zijn om alle bestaande leden tevreden te stellen. Je hebt altijd een groep die vooruit wil en een groep die behoudender is. Ik denk dat het lastig zal worden om iemand uit de eigen gelederen te vinden, nu iedereen in de markt zijn handen vol heeft aan de vele ontwikkelingen. Adfiz neemt de tijd en dat snap ik wel: met Wim Heeres is er immers een uitstekende interimvoorzitter en ook Loek Hermans heeft aangegeven nog even beschikbaar te zijn als adviseur. Of ze mij al gebeld hebben? In het verleden is hier wel over gesproken en in de afgelopen jaren heb ik mij op meerdere vlakken belangeloos ingezet voor de branche. Ik heb echter niet de tijd om deze voorzittersklus de aandacht te geven die het verdient. Ook voor MultiSafe geldt op dit moment: ‘Klantbelang centraal’, inclusief een 100% betrokken directie.”

Reageer op dit artikel