nieuws

Politiek boos over loonsverhoging ABN, Zalm in de verdediging

Branche

Politici hebben vol onbegrip gereageerd op de loonsverhogingen voor de topmensen van ABN Amro. Minister Jeroen Dijsselbloem vindt de verhoging een verkeerd signaal, terwijl ook de SP en de CDA boos reageren. ABN-topman Gerrit Zalm verdedigt de loonsverhoging, door te stellen dat de nieuwe totale beloning juist lager ligt dan afgesproken werd met de bestuurders voordat het bonusplafond werd ingevoerd.

Politiek boos over loonsverhoging ABN, Zalm in de verdediging

Minister Dijsselbloem noemde de verhoging van de vaste salarissen van 6 naar 7 ton een ‘graat in de keel’. Loonsverhogingen bij banken en verzekeraars in het algemeen noemde hij een verkeerd signaal. Zijn collega en vicepremier Lodewijk Asscher sprak op zijn beurt van een merkwaardig signaal, zeker omdat veel werknemers in de financiële sector niet zeker zijn van hun baan en al enkele jaren geen salarisverhoging hebben gekregen van hun werkgever.

De kabinetsleden kregen bijval van verschillende Kamerleden. Arnold Merkies van de SP noemt de loonsverhoging schaamteloos: “Bankiers denken kennelijk dat het hun verdienste is dat het beter gaat met banken, terwijl veel komt door beleid van de overheid of van de ECB. Dit is schaamteloos naar de samenleving toe en naar je eigen personeel.” CDA’er Omtzigt haalde de misstanden die de laatste tijd spelen in de bankensector aan om zijn punt te maken: “Bankiers denken kennelijk dat het hun verdienste is dat het beter gaat met banken, terwijl veel komt door beleid van de overheid of van de ECB. Dit is schaamteloos naar de samenleving toe en naar je eigen personeel’Terwijl veel mkb’ers vastzitten aan wurgcontracten voor derivaten, terwijl er fraude is in de vestiging in Dubai en terwijl de gewone medewerker van ABN Amro op de nullijn zit, vindt er een riante loonsverhoging plaats voor de top. De bankiers van een staatsbank, die gered is door de overheid, hebben hiermee een uitstekende kans laten lopen om te laten zien dat zij de nieuwe uitdagingen van bankieren begrepen hebben. Je verschuilen achter de wettelijke mogelijkheid is een smoesje: je hoeft niet alles te doen wat binnen de wettelijke mogelijkheden toegestaan is.”

Zalm
De kritiek kwam bij Zalm, CEO van ABN Amro en voormalig minister van Financiën, niet binnen. Hij noemde de hogere beloningen in gesprek met BNR Radio ‘redelijk’.  “De top van ABN Amro destijds is aangenomen met een vast salaris plus 50% variabele beloning”, verklaarde Zalm, die zelf geen verhoging kreeg, het ton extra voor zijn bestuursgenoten. “Dat was destijds nog ‘gebeurd’ door minister Bos. Toen waren we al genationaliseerd. Er is een wet gekomen die gezegd heeft dat staatsgesteunde ondernemingen helemaal niet variabel mogen belonen. En in de wet staat dat je wel als gedeeltelijke compensatie het vaste salaris met 20% mag verhogen. Daar zijn we binnengebleven. Het is 16,67% geworden en dat staat nu in het jaarverslag.”

Met de kritiek van de vakbonden heeft Zalm moeite: “Kijk, we hebben ook voor het CAO-personeel variabele beloning: gemiddeld 9%. Als we zouden zeggen dat we dat afschaffen en er niks tegenover stellen, dan zou de vakbond niet amused zijn. Dan moet je toch ook enige compensatie bieden in het vaste salaris, als je dat al zou willen. Daar heeft de wet ook in voorzien.” Zalm rekent voor dat de top van de bank zelfs minder gaat verdienen: “De top is 50% van z’n salaris kwijtgeraakt aan variabele beloning en er komt 16,67% voor terug. Dus maar een derde van het verlies is gecompenseerd. Dat vind ik redelijk.” De laatste twee jaar, de verhoging kon al vanaf 2012 worden doorgevoerd, zag de top nog af van de verhoging. Zalm: “Maar nu vond de Raad van Commissarissen het genoeg.”

Reageer op dit artikel