nieuws

Patiëntenfederatie wil inspraak verzekerden in zorgpolis

Branche

Patiëntenfederatie wil inspraak verzekerden in zorgpolis

Er moeten doorlopende zorgverzekeringen komen waarbij verzekerden inspraak hebben in de polisvoorwaarden en de zorginkoop. Dat schrijft Patiëntenfederatie NPCF in een brief aan de vaste Kamercommissie voor VWS. De commissie vergadert woensdag over de Zorgverzekeringswet en het zorgstelsel.

De patiëntenorganisatie zegt dat er te vaak over en voor de patiënt wordt beslist, in plaats van met de patiënt en dat er te veel aandacht is voor lage premies. “Iedereen zegt het beste voor te hebben met patiënten en verzekerden. Maar de patiënten en verzekerden staan vaak buiten spel,” schrijft Patiëntenfederatie NPCF in de brief.

Volgens de NPCF doen de zorgverzekeraars indirect nog steeds aan risicoselectie. Verzekeraars zouden in de campagnes vooral mikken op jonge hoog opgeleide verzekerden die in ruil voor een hoog eigen risico een lage premie betalen. De dure patiënten, zoals mensen met chronische aandoeningen en ouderen, worden ontmoedigd om over te stappen en zo te profiteren van korting op de polis en goede zorginkoop, aldus de NPCF. “Inmiddels lijkt een hele industrietak te ontstaan die geld verdient aan het leveren van verzekerden. Dat is een zeer ongunstige ontwikkeling”, concludeert de NPCF.

Reageer op dit artikel