nieuws

FNV: Ook ABN Amro geeft top hogere lonen

Branche

FNV: Ook ABN Amro geeft top hogere lonen

ABN Amro heeft in navolging van ING en Nationale-Nederlanden ook hogere salarissen uitgekeerd aan de topmensen binnen het bedrijf. Volgens vakbond FNV Finance heeft de Raad van Commissarissen van de bank de salarissen van de top met 16,7% verhoogd.

De FNV voorziet dat de beslissing om de beloningen te verhogen niet goed ontvangen gaat worden. “Na jarenlange loonmatiging bij de werknemers van ABN AMRO zal deze enorme stijging volgens FNV Finance ook niet goed vallen bij leden die werken bij ABN AMRO”, schrijft de vakbond. ABN Amro keerde in het verleden een bonus uit van 50% bij het behalen van de doelstellingen en 60% als meer dan de doelstelling gehaald wordt. In 2012 en 2013 zag de Raad van Bestuur van de bank af van de bonussen, maar nu gaat de top, op bestuursvoorzitter Gerrit Zalm na, een loonsverhoging van 16,67% krijgen. Dat betekent dat hun salaris van € 607.500 stijgt naar € 707.500. Zalms salaris blijft op zo’n € 760.000 staan.

Carla Kiburg, bestuurder van FNV Finance: “Dit is heel zuur, maar je kunt het ook positief bekijken. Dit najaar starten we de onderhandelingen over de nieuwe cao. Dan kunnen we, na jaren van stilstand en achteruitgang, nu weer flink in de aanval voor een goede loonsverhoging. Een verademing voor onze leden bij de bank die de afgelopen jaren in koopkracht hebben ingeboet.”

ING en NN
De vakbonden spraken donderdag al schande van de loonsverhogingen die ING en NN doorvoerden. De bonden zien een terugkeer van de ‘graaicultuur’, na het nieuws dat het salaris van Lard Friese, CEO van NN, met 63% zou zijn gestegen. “De top lijkt totaal gespeend te zijn van maatschappelijke zelfreflectie en leeft in een eigen werkelijkheid. Los van wat op de werkvloer, bij de klanten en op straat leeft”, was de reactie van FNV-bestuurder Gerard Hees.

Reageer op dit artikel