nieuws

Big Data de toekomst voor verzekeraars

Branche

Big Data zal volgens veel experts een zeer belangrijke rol spelen in de toekomst van verzekeraars. Maar hoe precies is voor veel Nederlandse verzekeraars nog steeds niet helemaal duidelijk. Aanleiding voor de VNAB om onlangs een kennissessie te organiseren over Big Data.

Big Data de toekomst voor verzekeraars

Hoewel er duidelijk veel interesse is voor het onderwerp Big Data, lijkt het alsof we in Nederland nog niet helemaal weten wat we er mee aanmoeten. Volgens Sander Duivestein, IT-trendwatcher, moeten Nederlandse bedrijven echt wakker worden. “De technologische mogelijkheden groeien exponentieel terwijl de IT-mogelijkheden van bedrijven lineair groeit. Daar zit dus een enorm gat”, zegt Duivestein tijdens de opening van het evenement. Het lijkt er op dat Nederlandse verzekeraars voor een goed voorbeeld moeten kijken bij hun collega’s aan de andere kant van het kanaal. Zo benadrukken David Lang, Chief Data Officer van Lloyd’s of London, en Paul Miller, hoofd internationaal catastrofe management bij Aon Benfield, tijdens hun presentaties dat Big Data veel verder gaat dan fraudedetectie.

Big Data in Groot-Brittannië
Lang maakt duidelijk dat Lloyd’s of London een stuk verder is dan Nederlandse verzekeraars. Volgens de Chief Data Officer kunnen data niet alleen gebruikt worden fraude te detecteren maar kunnen ook heel accuraat risico’s op schade worden berekend. Nog belangrijker; er kunnen met behulp van data en softwaresystemen veel makkelijker producten worden gemaakt die volledig zijn afgestemd op een individuele klant. “Er komt een enorme omslag aan voor verzekeraars en sommige kleine verzekeraars zullen het niet overleven”, voorspelt Lang.

Volgens Paul Miller is het enorm belangrijk om accurate data te hebben en deze juist te analyseren en gebruiken. “Er valt veel winst te behalen vooral in het geval van overstromingsverzekeringen. Het invoeren van de gehele postcode of de hoogte van het te verzekeren gebouw kunnen zeer handige informatie zijn om te hebben. Nederland loopt daarin toch achter in vergelijking met Groot-Brittannië”, aldus Miller.

am:innosurrance
Veel verzekeraars zijn momenteel druk bezig te bekijken hoe de grote hoeveelheid aan data gebruikt kan worden. Op 21 mei spreekt tijdens am:innosurance Marnix Bügel over hoe verzekeraars waarde kunnen creëren met Big Data.

Reageer op dit artikel