nieuws

AFM: Markt moet passende volmachtbeloning omarmen

Branche

AFM: Markt moet passende volmachtbeloning omarmen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft erop aangedrongen dat de hele volmachtmarkt het nominale beloningsmodel voor de markt omarmd. Een groot aantal partijen heeft die overgang al gemaakt en de AFM ziet graag dat het restant van de markt snel volgt.

De norm voor passende volmachtbeloning is sinds 1 januari 2012 van kracht. De norm moet volkomen dat gevolmachtigd agenten zich laten sturen door de beloning van verzekeraars bij de verkoop van polissen aan consumenten, zzp’ers en zakelijke klanten. De AFM wil de norm graag doorvoeren omdat deze een duidelijke relatie legt tussen de beloning en de werkzaamheden, in tegenstelling tot een waardegerelateerde beloning. Michiel Denkers riep de branche al eerder op de nieuwe norm te omarmen.

Een groot gedeelte van de markt heeft inmiddels toegegeven aan de wensen van de toezichthouder en de AFM rekent erop dat ‘binnen afzienbare termijn de gehele markt volgens dit model zal werken’. Toch is er een aantal volmachtgevers en volmachtnemers dat het gebruik van andere manieren om te belonen overweegt. De AFM zegt deze ontwikkelingen op de voet te volgen, met een focus op onwenselijke ontwikkelingen die niet in het belang van de klant zijn.

Reageer op dit artikel