nieuws

ABN-top krijgt toch geen hoger salaris

Branche

De top van de ABN Amro heeft toch besloten af te zien van de omstreden salarisverhoging van € 100.000. Voor een aantal politieke partijen is het besluit echter niet voldoende. Een vlotte beursgang lijkt er daarmee voor de bank nog niet in te zitten, meldt het FD vandaag.

ABN-top krijgt toch geen hoger salaris

De ABN Amro maakte zondagmiddag bekend van de salarisverhoging af te zien, na kritiek te hebben gekregen van eigen medewerkers, klanten en politici. De bankbestuurders zeggen af te zien van de salarisverhoging, nu de beloning ter discussie staat en de toekomst van ABN Amro hieronder dreigt te gaan lijden. Minister van Financiën Dijsselbloem is blij met het besluit van de bank en overweegt zich opnieuw te buigen over een mogelijke beursgang van de bank.

D66 en CDA willen echter eerst opheldering over de malversaties bij een filiaal in Dubai en over een kritisch DNB-rapport over de controlesystemen bij de bank. De PvdA wil dat de bank een zware beschermingsconstructie en een maatschappelijk statuut krijgt. VVD-Kamerlid Aukje de Vries wil nu van minister Dijsselbloem weten welk pad hij in gedachten heeft voor de beursgang. “Deze salarisverhoging was slecht uit te leggen”, vindt zij. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt wil weten of de banktop alsnog een loonsverhoging wil.

De SP is blij met de beslissing van de ABN Amro maar ziet een beursgang nog steeds niet zitten. “Beter laat dan nooit. Het is natuurlijk goed dat ze gehoor geven aan de roep vanuit de maatschappij”, reageert SP-Kamerlid Arnold Merkies. De FNV geeft aan ook tevreden te zijn en hoopt dat andere financiële instellingen, zoals ING, het voorbeeld volgen. “Eindelijk stelt men het belang van de bank, haar klanten en haar medewerkers voorop. Wij vinden het van groot belang dat ook de andere raden van besturen in de financiële sector dit voorbeeld volgen, waardoor er een begin gemaakt kan worden met het herstellen van de schade”, zegt Carla Kiburg, cao-onderhandelaar en bestuurder FNV Finance.

Reageer op dit artikel