nieuws

SP wil Kamerdebat over verkoop Vivat

Branche

De SP heeft bij monde van Kamerlid Arnold Merkies een Kamerdebat aangevraagd over de verkoop van Vivat Verzekeringen aan het Chinese Anbang. Volgens de socialisten draait de Nederlandse bevolking op voor de ‘misstanden in de financiële sector’.

SP wil Kamerdebat over verkoop Vivat

De SP wijst op de boekhoudfout van € 700 mln die aan het licht kwam bij de verkoop. Mede daardoor leed de overheid uiteindelijk fors verlies op Vivat, de verzekeringstak werd voor slechts € 150 mln verkocht, terwijl de waarde bij de aankoop in 2013 op € 1,1 mld werd geschat. Merkies: “Voor de aankoop in 2013 zouden de boeken van SNS grondig zijn onderzocht. Hoe is het dan mogelijk dat deze zaken nu toch weer naar boven komen? De beerput die zich twee jaar geleden openbaarde, blijkt nog groter te zijn dan al gedacht.”

Merkies stipt aan dat, ook al wordt de verzekeringstak nu voor € 150 mln verkocht, de verkoop uiteindelijk de overheid nog geld zou kunnen gaan kosten, omdat de mogelijke verliezen van de komende maanden nog ten koste van het verkoopbedrag gaan. “Telkens vallen er weer ergens lijken uit de kast, omdat er in het verleden niet goed is opgelet”, zegt Merkies. “Alleen al om die reden moeten we de toezichthouders scherp blijven houden, zodat de rekening niet komt te liggen bij de samenleving.”

Reageer op dit artikel