nieuws

Bonusplafond bij banken en verzekeraars gaat zaterdag in

Branche

Het bonusplafond bij banken en verzekeraars wordt vanaf zaterdag officieel ingevoerd. Vanaf dat moment mogen de financiële instellingen hun werknemers geen bonussen meer geven van meer dan 20% van het vaste salaris.

Bonusplafond bij banken en verzekeraars gaat zaterdag in

De bonuswet van minister Dijsselbloem werd vorig jaar oktober al aangenomen door de Tweede Kamer maar kon niet volgens de planning al voor 1 januari ook de Eerste Kamer heen. Door aanvullende vragen van het CDA en VVD liep de goedkeuring van de senaat nog vertraging op, waardoor de streefdatum niet werd gehaald. Maar deze week werd het wetsvoorstel alsnog als hamerstuk aangenomen in de Eerste Kamer.

Minister Dijsselbloem toonde zich tevreden dat de wet nu alsnog werd aangenomen: “Deze wet maakt onder meer een einde aan gouden handdrukken van meer dan een jaarsalaris van bestuurders en aan gegarandeerde bonussen in de financiële sector, maar biedt ook ruimte om bonussen achteraf terug te halen die niet terecht waren. De regels in Nederland zijn daarmee strenger dan in Europa. Dat is een bewuste keuze. Excessieve bonussen en vertrekvergoedingen zijn niet meer van deze tijd.”

Omstreden
Toch valt de nieuwe wet niet bij iedereen in goede aard. De maatregel is omstreden, omdat in Europa een plafond van 100% is afgesproken: de bonus mag niet hoger zijn dan het vaste jaarsalaris. Dat Nederland verder gaat, leidde tot veel kritiek van onder meer de Nederlandse Vereniging van Banken, die vindt dat Nederlandse banken op achterstand worden gezet. Ook de VVD in de Tweede Kamer was zeer kritisch over de maatregel, die in het regeerakkoord staat, maar stemde wel voor.

Reageer op dit artikel