nieuws

Overname Reaal loopt vertraging op

Branche

Overname Reaal loopt vertraging op

De overname van verzekeraar Reaal door ASR en een groep private investeerders heeft vertraging opgelopen door een aantal gevonden tegenvallers in het boekenonderzoek. Door deze tegenvaller is Reaal mogelijk veel minder geld waard, meldt het FD.

Bij het boekenonderzoek kwam naar boven dat de verzekeraar nog een aantal interne leningen, ter waarde van € 250 mln, heeft lopen bij de bank en andere interne relaties. Aangezien die banden bij de overname worden beëindigd moet het bedrag worden afbetaald. SNS Reaal heeft daarnaast ook een minimale opbrengst nodig om het te vervallen boekhoudkundige voordeel voor een gecombineerde bank/verzekeraar op te vangen. Dit gaat om een bedrag van € 698 mln.

De overheid, momenteel eigenaar van SNS Reaal en ASR, loopt een fikse tegenvaller op door de uitkomst van het boekenonderzoek. De staat kan namelijk geen extra geld inleggen omdat er dan weer sprake is van een nieuwe staatssteun. Aanvankelijk zouden ASR en de private investeerders op 15 januari een bod doen. Dit is nu verschoven naar het einde van deze week. Zowel ASR als het ministerie van Financiën zeggen niet te willen reageren zolang het proces nog gaande is.

Mogelijke kopers
De groep kopers van ASR bestaat uit Swiss Re, de investeringsfondsen CVC en Alpinvest, pensioenuitvoerder PGGM en de staatsfondsen van Singapore (GIC) en Abu Dhabi (ADIA). Deze groep en de private investeerders krijgen uiteindelijk een belang van 40% van het fusiebedrijf Reaal en ASR. De rest blijft in handen van de overheid. Een mogelijke oplossing is dat kopers een hoger percentage krijgen voor een groter bedrag waardoor alsnog het gat van de leningen kan worden opgevangen.

Lange tijd waren er bijna geen andere bieders voor Reaal. Toch lijkt er nu een concurrent te zijn. De Chinese verzekeringsgroep Anbang, eigenaar van Delta Lloyd Bank België, heeft ook interesse getoond.

Reageer op dit artikel