nieuws

‘Delta Lloyd misbruikte informatie DNB-overleg’

Branche

Delta Lloyd heeft in 2012 gehandeld in rentederivaten naar aanleiding van een uitnodiging voor een vertrouwelijke vergadering bij de Nederlandsche Bank. Ook zou Delta Lloyd actief hebben gevist naar het gespreksonderwerp. Dat zeggen anonieme bronnen tegen het FD aan de vooravond van de rechtszaak, die het concern 

‘Delta Lloyd misbruikte informatie DNB-overleg’

tegen de toezichthouder heeft aangespannen.

De combinatie van handelingen zou de reden zijn dat DNB afgelopen 22 december de gigantische boete van €22,8 mln oplegde. Nog nooit eerder heeft een toezichthouder zo’n grote boete opgelegd. Daarnaast werd ook het vertrek geëist van financieel bestuurder Emiel Roozen. DNB is furieus dat de verzekeraar gehandeld heeft met rentederivaten op basis van vertrouwelijke informatie dat de rekenrente zou worden aangepast.

Op 26 juni 2012 nodigde de toezichthouder een delegatie van het Verbond van Verzekeraars uit voor een gesprek op 29 juni. Delta Lloyd zou bij het horen van dat verzoek zijn gaan rond bellen en mailen om te informeren naar het onderwerp van de vergadering. Op 28 juni gaat de verzekeraar al handelen, aldus het FD, dat citeert uit anonieme bronnen. Delta Lloyd besluit dan ook een dure rentebescherming af te bouwen, nog voordat anderen dat deden. Die bescherming zou overbodig worden met een gunstigere rekenrente. Pas op 2 juli 2012 werd officieel bekend dat verzekeraars en pensioenfondsen met een hogere rekenrente mochten werken.

Delta Lloyd heeft altijd gezegd dat het handelen ‘niet in strijd was met de wet’ en dat het bedrijf ‘met DNB van inzicht verschilt over het vertrouwelijke karakter van de informatie’. De verzekeraar weigert echter het boetebesluit openbaar te maken. De rechtszaak komende donderdag is erop gericht om publicatie, door DNB gewenst, tegen te houden.

Delta Lloyd meent ook dat een hogere rekenrente al boven de markt hing. In Zweden was deze al ingevoerd en het was het gesprek van de dag op een ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars op  20 juni, waar DNB-president Klaas Knot gastspreker was. Het FD noemt de strijd tussen de verzekeraar en de toezichthouder uniek.

Reageer op dit artikel