nieuws

Ab Flipse wil alleen vergunningsplicht voor complexe producten

Branche

Ab Flipse wil alleen vergunningsplicht voor complexe producten

Als het aan Ab Flipse ligt moet 2015 een kanteljaar worden. Naast zijn werk voor de Vereniging Woekerpolis.nl heeft Flipse meer pijlen op zijn boog. In gesprek met am legt hij uit wat er volgens hem niet deugt aan het vergunningsstelsel.

“Het toezicht op de sector loopt uit de klauwen, het vergunningsstelsel is een belachelijk verhaal”, valt Flipse met de deur in huis. “Eigenlijk is het toezicht op de sector in eerste instantie te laat gekomen. En nu is het te ver doorgeschoten.” Volgens de oud-militair valt er namelijk niet veel meer te corrigeren in de branche. “We hebben in het geheel twee fouten gemaakt. Ten eerste hebben we gezorgd voor overkreditering. Daarin is Nederland uniek, zelfs de gemiddelde Griek of Portugees heeft het huis allang vrij. Maar is overkreditering nog mogelijk? De overheid heeft dat met wetgeving dichtgespijkerd, dus dan kan niet meer. Ten tweede hebben we twee groepen producten aan de man gebracht die niet in het belang van de klant waren: beleggingsverzekeringen en aandelenlease. Dat kan nu ook niet meer.”

Futiliteiten
En dus blijft er weinig over, beargumenteert Flipse: “Wat kan het intermediair nu nog kwaad doen? Dat zijn futiliteiten: facturen met dubbele uurtjes declareren bijvoorbeeld. Wat is er nog riskant aan het beroep van een adviseur of bemiddelaar? Huis- tuin- en keukenverzekeringen niet, risico’s bij het verkopen van een hypotheek zijn toch al afgedekt door de banken.” Het steekt Flipse dat de financieel adviseur toch voor alle producten een vergunning moet halen. “Terwijl ik morgen een administratiekantoor kan openen of als fiscalist of makelaar kan beginnen zonder dat ik er een vergunning voor nodig heb.”

Terwijl de financieel adviseurs dat tot Flipse’s verontwaardiging wel nodig hebben. “Waarom laten we wel een vergunningsstelsel los op een groep die geen kwaad kan doen? Wat is het nut van een stelsel dat een godsvermogen kost en de branche alleen maar frustreert? Iedere euro die een kantoor in opleidingen steekt, wordt rechtstreeks doorberekend aan de klant. Wat is dan zijn voordeel? We roepen wel dat de klant centraal staat, maar het resultaat van het toezicht is dat de regelgeving centraal staat. Je merkt dat de AFM zo ver doorgeschoten is dat ze niet meer terug kunnen keren.”

Paracetamolletje
Een systeem zoals in de medische wereld zou volgens Flipse beter werken. Hij probeert de parallel met de financiële sector te trekken. “Een fabrikant maakt een medicijn en dat moet door de overheid gecontroleerd worden. Er zijn vrij verkrijgbare medicijnen zoals hoestsiroop of paracetamol die iedereen kan kopen. De simpele dingen kun je zelf regelen. Als je toch behoefte hebt aan een adviseur is dat prima, maar je hebt geen vergunningen nodig om een paracetamolletje te adviseren.”

Flipse benadrukt dat hij niet pleit voor het volledig afschaffen van vergunningen. “Als ik zware rugpijn heb moet ik mijn medicijn via de huisarts regelen. Er is ook een groep producten die je alleen bij de specialist kunt krijgen. Die moeten een vergunning hebben en die moet je ook streng controleren.” Over waar de grens tussen complex en simple risk ligt, wil Flipse graag discussiëren. “Uitvaart vind ik simple risk, een overlijdensrisicoverzekering kun je online regelen. Zelfs de hypotheek vind ik niet complex, dat is een simpeler product dan een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. De complexiteit zit wat mij betreft in een arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenen en bedrijfsschades. Laat alleen daar een vergunningsstelsel op los. Dat scheelt een heleboel werk en geld.”

Reageer op dit artikel