nieuws

Wiebes wil nog geen openheid geven over stresstest

Branche

Wiebes wil nog geen openheid geven over stresstest

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) vindt het nog te vroeg om openbaarheid te geven over de resultaten van de stresstest, die meerdere Nederlandse verzekeraars niet hebben gehaald. Een openbaring kan pas op het moment dat Solvency II van kracht is.

Dat zei Wiebes in de Tweede Kamer in antwoord op vragen van de PvdA over de resultaten van de stresstest. De PvdA noemt de resultaten van de stresstest ‘ronduit zorgelijk’. De zes grote verzekeraars Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden en Vivat deden mee aan de test, maar het is niet duidelijk wie de test wel en niet haalden. DNB is met de verzekeraars in gesprek gegaan over de uitkomsten van de test. De toezichthouder verwacht dat zij maatregelen treffen om de kwetsbaarheden aan te pakken.

Wiebes benadrukte in de Tweede Kamer dat de verzekeraars nog wel voldoen aan de eisen die nu van kracht zijn. Daarnaast zei de staatssecretaris dat verzekeraars al anticiperen op de strengere toekomstige normen voor financiële buffers, die in 2016 ingaan. Daar moet uiteindelijk elke verzekeraar aan voldoen, zei Wiebes.

Reageer op dit artikel