nieuws

Verzekeringsbedrijf groeide in turbulent 2013

Branche

Verzekeringsbedrijf groeide in turbulent 2013

Ondanks de turbulente marktomstandigheden zijn de Nederlandse verzekeraars erin geslaagd om zowel de omzet als de winst te laten groeien in 2013. De winst is te danken aan de levensverzekeraars, terwijl ziektekostenmaatschappijen de omzetstijging voor hun rekening nemen, blijkt uit cijfers uit het am:jaarboek.

In totaal werd er over 2013 voor € 75,6 mld binnengehaald aan brutopremie-inkomsten. Maar de groei is geen goede weerspiegeling van de werkelijkheid, want op de ziektekostenverzekeraars na lieten alle branches een omzetafname zien. Een ook de groei van de zorgverzekeraars is voor ongeveer de helft te danken aan de verenigingsbijdrage van het Zorginstituut Nederland. De basispremies van de zorgverzekeraars daalden in 2013 en verzekerden kiezen vaker voor een hoog eigen risico en een beperkte dekking. In de schademarkt drukte de gestegen assurantiebelasting (naar 21%) de verkoop van verzekeringen.

Leven en schade
In 2013 hadden levensverzekeraars weer last van de ingestorte individuele markt. De krimp bedraagt 13%. Maar de levensmarkt is wel verantwoordelijk voor de winstgroei van het totale verzekeringsbedrijf. Het nettoresultaat verbeterde met 91% van € 2,7 mld tot € 5,1 mld. Ook schadeverzekeraars boekten een hogere winst, maar de verbetering is een stuk bescheidener van aard. Ook komt er een minder positief beeld voort uit de technische rekening: de netto combined ratio groeide van 98,2% naar 99,7% en nadert dus de 100%.

Achmea
In de top van de verzekeringsmarkt veranderde weinig. De top 3 bleef hetzelfde. Achmea is nog altijd met afstand de grootste verzekeraar met een nagenoeg gelijk gebleven brutopremie-inkomen van € 18,8 mld. Het concern heeft daarmee een marktaandeel van bijna 25%. Daarachter volgen VGZ (€ 10,5 mld) en CZ Groep (€ 8,4 mld) die met respectievelijk 7,8% en 3,8% een aardige groei doormaakten. Op plek 4 en 5 was het stuivertje wisselen tussen Menzis en ING. Aegon maakte met 14,4% de meeste groei door en steeg van de achtste naar de zesde plek. Daarachter maken achtereenvolgens ASR, Delta Lloyd Groep, SNS Reaal en Allianz de top 10 compleet.

Deze cijfers zijn afkomstig uit het am:jaarboek dat eerder deze maand verscheen. Ook biedt dit naslagwerk een overzicht van de marktaandelen van de levens-, schade- en natura-uitvaartverzekeraars; de top 100 van het intermediair en veel achtergrondinformatie.

Reageer op dit artikel