nieuws

Verzekeraars kunnen vertrouwen in bitcoin stuwen

Branche

Bitcoin is de meest gebruikte digitale valuta ter wereld. Je kunt er zonder bank mee op internet betalen, een belangrijk voordeel ten opzichte van conventionele valuta. Nadelen zijn er echter ook, al kunnen verzekeraars een nuttige rol spelen bij de verdere ontwikkeling van de cryptomunt.  

Verzekeraars kunnen vertrouwen in bitcoin stuwen

Eén van de meest in het oog springende nadelen is dat de bitcoin door een aantal grote retailers nog steeds niet wordt geaccepteerd. Dit is ook het geval voor Amazon, dat meldt dat zij ook niet van plan zijn bitcoin te gaan gebruiken. De waarde van de bitcoin is bovendien bijzonder volatiel: in december 2013 werd de prijs door de vraag opgedreven tot meer dan $ 1100, terwijl de munt vandaag de dag nog $ 460 waard is.

Maar misschien nog wel het meest zorgwekkend is dat bitcoin in feite alleen uit data bestaat. Als het bedrijf dat uw bitcoins voor u in bewaring heeft, wordt gehackt, of als u op de verkeerde knop drukt, bent u uw geld kwijt. Eerder dit jaar vroeg een van de grootste handelsplatformen, MtGox, faillissement aan nadat 750.000 bitcoins van klanten en 100.000 van het bedrijf zelf – wat gelijk staat aan ongeveer 7% van alle bitcoins die op dat moment in omloop waren – gestolen waren door hackers.

Meer zekerheid

Hoewel deze zaken moeten worden aangepakt, is iedereen het er wel over eens dat er een plaats is voor bitcoin en andere cryptovaluta nu consumenten steeds vaker digitale betalingen verrichten. “Als die markt werkelijk op gang komt, zullen gebruikers meer zekerheid willen”, zegt Duncan McCann, project officer for community currencies bij New Economics Foundation.

Die veiligheid leveren is geen eenvoudige klus. Hoewel regelgeving vaak wordt gezien als dé manier om meer veiligheid te creëren, maakt de aard van de bitcoin dat lastig, zegt Eric Piscini, principal bij Deloitte Consulting. “Er bestaat geen gemeenschappelijk standpunt over het feit of de bitcoin een valuta is of activa, of misschien wel allebei tegelijk. Daardoor wordt regelgeving op verschillende manieren aangepakt. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld heeft de Internal Revenue Service fiscale regels voor bitcoin opgesteld waarin de munt eerder als een activum wordt beschouwd dan als een valuta”, legt Piscini uit. “Deze onzekerheid vormt de grootste uitdaging.”

Regelgeving voor de platformen waarop in bitcoin wordt gehandeld, is een andere optie. En als je maar lang genoeg wacht, komt de markt misschien met een eigen oplossing. De huidige prijsvolatiliteit zet beleggers er nauwelijks toe aan om bitcoins uit te geven. In plaats daarvan worden ze opgepot. Maar als de prijs stabiliseert en meer retailers bitcoin als betaalmiddel accepteren, zal de munt zich veel meer als een echte valuta gaan gedragen.

Verzekeraars

De verzekeringsindustrie kan ook helpen het consumentenvertrouwen in de bitcoin te verhogen. Door de aard van de risico’s en de schandalen waren verzekeraars tot nu toe op hun hoede, maar dit lijkt te veranderen. In januari kondigde de Britse bitcoinbank Elliptic Vault aan dat ze een verzekering op de Londense verzekeringsmarkt hadden afgesloten, waarmee de gebruikers van hun diensten gedekt zijn tegen verlies of diefstal van hun virtuele valuta. Ook andere bitcoinbanken, zoals Circle en Xapo, hebben sindsdien hun tegoeden kunnen verzekeren.

Een bitcoinverzekering is echter vrijwel alleen beperkt gebleven tot het beschermen van online banken. Wat hebben verzekeraars nodig om structureel bedrijven of individuen te beschermen tijdens bitcointransacties?

Die bereidheid hangt af van de toename van het  gebruik van bitcoin, denkt David Boyle, onafhankelijk specialist in alternatieve economieën en schrijver van Funny Money. “Momenteel worden bitcoins gebruikt voor relatief kleine betalingen, maar als het een valuta voor grote zakelijke transacties wordt, en het ‘bitcoin ecosysteem’ volwassen wordt, dan zullen verzekeraars een grotere rol gaan spelen”, zegt hij. “In dergelijke situaties zou het risico niet veel verschillen van dat van transacties in buitenlandse valuta.”   

Lees hier het complete Engelstalige verhaal

Reageer op dit artikel