nieuws

Van der Noordaa komt in ‘vervelende situatie’ terecht

Branche

Van der Noordaa komt in ‘vervelende situatie’ terecht

Een woordvoerder van Delta Lloyd heeft tegen RTL Z erkend dat de nieuwe topman Hans van der Noordaa door de forse boete van DNB en het mogelijk verplichte vertrek van CFO Emiel Roozen op een moeilijk moment instapt bij de verzekeraar. Maar het vertrek van de huidige bestuursvoorzitter Niek Hoek per 1 januari heeft niets met het ingrijpen van DNB te maken.

Delta Lloyd reageert daarmee op de berichtgeving van RTL Z. Dat medium beweerde op basis van ‘bronnen in de financiële sector’ dat het vertrek van Hoek te maken heeft met de miljoenenboete die DNB oplegde aan Delta Lloyd. Daar is volgens de verzekeraar geen sprake van. Hoek zou ‘uit persoonlijke overwegingen’ hebben besloten om per 1 januari te vertrekken. Overigens blijft Hoek nog wel tot en met 1 mei in dienst om zijn opvolger Van der Noorda in te werken.

Dat die nu in een lastig parket terechtkomt wordt door een woordvoerder van Delta Lloyd wel erkend tegen RTL Z. Hij noemt Van der Noordaa’s  aantreden per 1 januari en de vandaag bekend geworden maatregelen van de toezichthouder ‘geen gelukkige samenloop’. De woordvoerder spreekt ook van ‘een vervelende situatie’, maar: “Het een heeft niets met het ander te maken.”

Totale waanzin
Analisten laten in gesprek met het FD weten het boetebesluit van DNB overtrokken te vinden. Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers spreekt van ‘totale waanzin’. “Deze reactie is overdreven. De DNB maakt misbruik van haar macht. Delta Lloyd staat er goed voor en heeft een gezond risicobeleid, maar op deze manier breng je het bedrijf in de problemen. Dat moet je als toezichthouder niet willen.”

Muller vindt het ook opvallend dat er wordt getwijfeld aan de geschiktheid van CFO Roozen: “Die man zit er al jaren, hij en zijn risicogroep weten precies wat ze doen.” Die mening wordt gedeeld door Lemer Salah van SNS Securities. “Ik vind Roozen een van de beste CFO’s van Nederland. Hij is een professional. Ik ken de details niet, maar ik denk dat deze beslissing is genomen omdat hij een andere mening over risicomanagement en bedrijfsvoering heeft dan de toezichthouder.”

Reageer op dit artikel