nieuws

Uitzettingen in het buitenland blijven toenemen

Branche

Uitzettingen in het buitenland blijven toenemen

De buitenlandse uitzettingen van de Nederlandse financiële sector zijn in het derde kwartaal van dit jaar met bijna € 50 mld toegenomen, meldt De Nederlandsche Bank. Het waren vooral de pensioenfondsen die vanwege de positieve rente en wisselkoers meer in het buitenland wegzetten.

De stijging kwam uiteindelijk neer op € 46 mld (2,4%), waardoor de buitenlandse uitzettingen nu neerkomen op een totaal van € 1.964 mld. “Deze toename trad voor een groot deel op door herwaarderingen in de vorm van stijgende obligatiekoersen, vooral in het eurogebied waar de gewogen gemiddelde 10-jaarsrente op overheidspapier daalde met 40 basispunten tot 1,79%”, verklaart DNB. “Daarnaast werd door positieve wisselkoerseffecten onder meer de dollarportefeuille fors meer waard.”

De voornaamste stijging kwam voor de rekening van de pensioenfondsen. Hun buitenlandse uitzettingen namen met € 37 mld (5%) toe. De helft van die toename kwam tot stand in de Verenigde Staten (€ 19 mld), maar ook binnen het eurogebied was een toename te zien. Buitenlandse uitzettingen van verzekeraars, geheel binnen het eurogebied, stegen met € 5 mld (2,9%).

Reageer op dit artikel