nieuws

Paul Boon van VKG: ‘We stonden open voor een strategische overname’

Branche

Paul Boon van VKG: ‘We stonden open voor een strategische overname’

Vanaf 1 januari 2015 is de Van Kampen Groep uit Hoorn onderdeel van ASR. Vandaag werd bekend dat de verzekeraar, die in staatshanden is, alle aandelen heeft gekocht. Paul Boon, directielid bij VKG, vertelt dat het bedrijf niet actief te koop stond. “Maar we werden de laatste jaren wel regelmatig benaderd. In een investeringsmaatschappij hadden we geen trek, in deze strategische overname wel.”

ASR mag dan in staatshanden zijn, deze acquisitie viel gewoon onder de reguliere bedrijfsvoering vertelt een woordvoerder. Van extra instemmingstrajecten was geen sprake.  ASR kocht de aandelen van Lex van Kampen, Ruud van Kampen en Paul Boon. Zij waren met z’n drieën eigenaar. Paul Boon wil niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Hij gaat er in ieder geval niet van rentenieren, maar blijft statutair directeur van het bedrijf, net als Ruud van Kampen. Lex van Kampen (62) stopt er in het voorjaar van 2015 mee. “Dat is zijn eigen keuze. Er komt straks een derde man of vrouw bij”, zegt Boon. “Dat zal niet per definitie iemand vanuit ASR zijn. Dat kan wel, maar hoeft niet. Die klus ligt op het bordje van ASR. De nieuwe persoon zal zich met name toeleggen op het volmachtbedrijf”

Omarmen
De drie eigenaren wilden niet per se verkopen, zegt Boon. “We draaien goed, zijn een gezond bedrijf, we konden prima zo doorgaan. De laatste jaren zijn we wel benaderd door potentiële kopers en dan gingen we ook het gesprek altijd wel aan. We wilden beslist niet verkopen aan een investeringsmaatschappij, maar stonden wel open voor een strategische overname. Een koper moest ons concept echt omarmen, er verder mee willen. Denk aan de constructie Nedasco-Aegon, dat functioneert prima.”

Sterke moeder
Volgens Boon moet er niet teveel gaan veranderen. “Al ons personeel blijft gewoon in Hoorn. Onze dienstverlening blijft hetzelfde. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar dit is wel de intentie die uitgesproken is. ASR heeft bijvoorbeeld ook een langdurig huurcontract voor onze huidige locatie getekend.”

Ons ding doen
Door de overname ontstaat meer financiële armslag, maar grote investeringen staan nog niet gepland, zegt Boon. “We groeien met ons volmachtbedrijf 20 % per jaar, we zitten eigenlijk in een situatie dat we de groei moeten managen. We blijven ons ding doen en zullen van ASR begeleiding krijgen waar nodig. Het moet beslist geen VKG ASR worden, daarmee zouden we ons concept onderuithalen, maar we hebben straks wel een sterke moeder met heel veel expertise.” Wel zal er meer verantwoording moeten worden afgelegd, beseft Boon. “Er wordt bijvoorbeeld een Raad van Commissarissen ingesteld, dat is nieuw voor ons.

Concurrenten
Verwacht Boon dat ook concurrenten in handen van verzekeraars zullen komen? “Dat zou zomaar kunnen”, zegt hij, “al zijn er weinig partijen van deze omvang die daarvoor in aanmerking komen. Nedasco zit al bij Aegon en Voogd&Voogd heeft een meerderheidsbelang verkocht aan een investeerder. Ons soort partijen doet het goed, snoept af van verzekeraars, en dat blijft niet onopgemerkt.”

 

Reageer op dit artikel