nieuws

Lard Friese over NN na de beursgang: ‘Dit is heel plezierig om mee te maken’

Branche

“So far, so good.” Dat zegt de topman van NN Group over de periode na de beursgang deze zomer. Lard Friese is tevreden, maar geeft ook aan dat de lage rente het bedrijf dwingt om andere producten te maken. Met minder garanties. Tegelijk zegt hij zich erg bewust te zijn van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Wij zetten de risico’s van particulieren en bedrijven op onze balans. Dat is een hele belangrijke verantwoordelijkheid die de samenleving ons toevertrouwt. En die licentie van de samenleving moeten we elke dag opnieuw verdienen.”

Lard Friese over NN na de beursgang: ‘Dit is heel plezierig om mee te maken’

Lard Friese, CEO van NN Group, deed deze uitspraken gisteren op het congres Eye on Insurance van Ernst & Young waar het thema ‘Waardecreatie’ centraal stond. Friese vertelde over de recente beursgang van het bedrijf. Het aandeel NN staat inmiddels op ruim € 24 waar in juli de introductieprijs op € 20 lag. Friese: “Dit is natuurlijk heel plezierig om mee te maken, maar nu moeten we het vasthouden.”

Tussenpersonen
“Het is in het belang van klanten dat aandeelhouders het bedrijf support geven”, zei Friese. “Maar het gaat om meer dan cijfers.” Hij stelde in zijn presentatie dat de strategie van zijn bedrijf in één slide te vatten is. “Waarvoor worden onze medewerkers ’s ochtends wakker? Om mensen te helpen hun financiële toekomst veilig te stellen. Onze kernwaarden zijn: we care, we are clear & we commit. Onze nieuwe marktpromise die we vanaf volgend jaar in alle landen waar we actief zijn gaan uitdragen is: ‘you matter’. Dát is het merkmantra. Wij willen een positieve kracht in het leven van onze klanten zijn. Daarvoor is het belangrijk dat wij zijn waar de klant ons wil hebben. De discussie over tussenpersonen en het directe kanaal is voor ons dus géén discussie, wij volgen de klant.”

Lage rente
Ook NN Group heeft te maken met de gevolgen van de lage rente. “We zien een verschuiving in onze productmix. We richten ons meer op beschermingsproducten zoals ORV en AOV en minder op gegarandeerde producten. In de pensioenwereld betekent dat dat we naar defined contribution kijken en niet naar defined benefits, hoewel we ook hybride pensioenproducten hebben om werkgevers in staat te stellen de beweging te kunnen maken.” Friese gaf verder aan erg blij te zijn met de eigen bank binnen NN Group. “Voor wie dat verkeerd begrijpt, bankproducten zijn voor ons óók corebusiness.”

Kostenbesparing
Friese vertelde dat het kostenbesparingsprogramma in Nederland op koers ligt. De verzekeraar heeft zich tot doel gesteld om voor eind 2016 voor € 200 mln aan kosten te hebben bespaard. In augustus was daarvan al € 75 mln gehaald en nu in december, is al € 108 mln gerealiseerd, zei Friese. “ Het is een enorm strenge target, maar we liggen op schema.”

Reageer op dit artikel