nieuws

Independer zou NZa achter zich aan hebben en richt zich op energiemarkt

Branche

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zou graag de aanvullende verzekering Vrije Ziekenhuiskeuze van Independer verbieden, meldt de NOS. Klanten kunnen deze verzekering bij de vergelijker afsluiten naast een aantal basispolissen met een beperkte artsenkeuze, maar daarmee tast Independer volgens NZa de beginselen van de wet aan. Volgens Independer-directeur Ruud Martens klopt de berichtgeving niet

Independer zou NZa achter zich aan hebben en richt zich op energiemarkt

De NOS meldt dat de toezichthouder vindt dat de vergelijker tegen de beginselen van de Zorgverzekeringswet ingaat en is bang dat selectief contracteren minder aantrekkelijk wordt door de aanvullende verzekeringen. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de concurrentie op prijs en kwaliteit. De Vrije Ziekenhuiskeuze dekt voor een euro per maand de kosten die patiënten maken als zij zich laten behandelen door een niet-gecontracteerde zorgverlener. Dat gaat om ongeveer 25% van de behandelingskosten.

De aanvullende verzekering zou een doorn in het oog van de NZa zijn. Een woordvoerder van de toezichthouder zegt tegen de NOS: “Hoewel de verzekering geen zorgverzekering is en dus niet onder de Zorgverzekeringswet valt, gaat de NZa de ontwikkelingen op de voet volgen en de mogelijkheden onderzoeken om hiertegen op te treden.”

Geen probleem
Maar volgens Ruud Martens, directeur van Independer, heeft de NZa het helemaal niet voorzien op de aanvullende verzekering van de vergelijker: “Ze hebben tegenover ons geen woord geuit over het verbieden van de verzekering.” Martens begrijpt ook niet hoe zijn product tegen de wet in zou gaan. “Als wij selectief zouden accepteren, kan ik mij voorstellen dat het een probleem zou zijn. Maar wij accepteren iedereen, ik zie niet in hoe het product tegen de Zorgverzekeringswet in zou gaan.”

EnergieVergelijker
Independer kwam ook in het nieuws omdat het zich op een andere markt gaat storten. De verzekeringsvergelijker gaat sinds woensdag ook energieaanbieders vergelijken in de Independer EnergieVergelijker. Directeur Ruud Martens schrijft over het nieuwe initiatief: “Veel consumenten vroegen Independer een energievergelijking te starten omdat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Zo worden veel zaken zoals contractduur, vast/variabel tarief en groenheid van energieproducten door elkaar heen getoond. Om de keuzestress die dit veroorzaakt tegen te gaan, ontwikkelde Independer een overzichtelijke keuzehulp. Mensen blijken bovendien nauwelijks te weten welke tarieven ze écht moeten betalen voor hun gas en stroom. De Independer EnergieVergelijker toont die achterliggende tarieven wél direct. Met 15 jaar ervaring in het eerlijk vergelijken van verzekeringen wil Independer ook de energiemarkt transparanter maken.”

Reageer op dit artikel