nieuws

Dijsselbloem niet te spreken over intern toezicht AFM

Branche

Minister Dijsselbloem van Financiën gaat strengere eisen stellen aan het interne toezicht binnen AFM, de toezichthouder op de financiële markten. Dijsselbloem maakte dat vrijdag bekend na de ministerraad. Hij haalt de bezem door de raad van toezicht, waarvan maar één van de vier leden mag blijven zitten.

Dijsselbloem niet te spreken over intern toezicht AFM

Aanleiding is een onafhankelijk rapport, dat vanmiddag openbaar wordt gemaakt, over het optreden van de leden van de raad van toezicht, waartoe Dijsselbloem opdracht had gegeven na ‘forse discussie’ binnen de raad zelf over kwesties als integriteit en nevenfuncties. Volgens de minister hebben leden van de raad geen regels overtreden, maar hebben ze wel ‘op de rand gelopen’. “Er is weliswaar naar de letter van de regels gehandeld, maar niet naar de geest. Dat is gewoon niet goed”, aldus de minister die daarmee zijn ingrijpen verklaart.

Voorzitter
Hij heeft de voorzitter van de raad van toezicht, George Möller, ook gevraagd nu – een paar maanden voor het einde van zijn termijn – af te treden. “Hij heeft een bijzondere verantwoordelijkheid op het punt van integriteit en de discussie daarover is in de raad niet goed gevoerd.” Daarmee zijn er drie vacatures in de raad. “Ik wil vernieuwing”, aldus de minister.

Uit het onderzoek blijft dat de regels over integer handelen te complex zijn en er daardoor nog wel eens slordig mee wordt omgegaan. Zo hebben twee toezichthouders zich schuldig gemaakt aan een lichte overtreding van de regels en hebben anderen nevenfuncties niet tijdig gemeld.

MEER INFORMATIE: Dijsselbloem: ‘Slordige cultuur bij raad van toezicht AFM’

Reageer op dit artikel