nieuws

Dijsselbloem: ‘Er was heel veel grijs gebied bij toezicht AFM’

Branche

In een vraaggesprek met NRC Q zegt minister Dijsselbloem dat er bij de Raad van Toezicht van de AFM heel veel grijs gebied was. Daar wil hij van af. Hij bekijkt nu welke aanbevelingen uit het rapport hij gaat overnemen. “Maar ik neem niet bij voorbaat alles één op één over. Ik heb niet de illusie dat je alle discussies over nevenfuncties en belangenverstrengeling voor kunt zijn.”

Dijsselbloem: ‘Er was heel veel grijs gebied bij toezicht AFM’

De aanbevelingen in het rapport dat de minister liet opstellen over de Raad van Toezicht van de AFM,  liegen er niet om: geen nevenfuncties meer bij beursgenoteerde bedrijven, geen nevenfuncties bij financiële instellingen in binnen- of buitenland.
De minister zegt tegen NRC Q: “Ik zal een deel van de aanbevelingen uit het rapport overnemen. Maar ik neem niet bij voorbaat alles één op één over. Ik heb niet de illusie dat je alle discussies over nevenfuncties en belangenverstrengeling voor kunt zijn. Dilemma’s zijn er altijd. Je kunt niet alles dichttimmeren. Waar de aanbevelingen de kant van dichttimmeren opgaan, stuur ik de andere kant op. Niet alles zal onmogelijk worden.” Maar ook zegt hij: “De AFM is wel toezichthouder, je moet strikt zijn. Adviesfuncties bij financiële instellingen, dat kan niet.”

Boos
Op de vraag of het opstappen van een aantal leden van de Raad van Toezicht misschien dus prematuur was, zegt de minister: “Ik kan het niet meer terugdraaien. Kijk, mensen zijn boos op dat rapport. Nou, dan hadden ze dat conflict niet bij mij neer moeten leggen. Mensen zijn boos op de aanbevelingen. Er wordt nu ook gezegd dat ik de boel naar me toetrek, meer invloed wil. Maar ik zit er helemaal niet op te wachten dat alle beslissingen over nevenfuncties op mijn bureau belanden. Ik hoef niks goed te keuren vooraf en ik ga nergens apart toestemming voor geven. De raad van toezicht moet zelf een gezonde cultuur hebben als het gaat over integriteit.”

Wirwar
Over wat er nou mis ging, zegt Dijsselbloem: “Er waren in de raad van toezicht hoogoplopende discussie waar de leden niet zelf uitkwamen. Over integriteit, over nevenfuncties, over beleggingen. Toen dat uit de hand liep, heeft de voorzitter mij om een onderzoek gevraagd. Daaruit bleken geen grote overtredingen. Maar er bleek wel heel veel grijs gebied te zijn. Er was een wirwar aan regels.”

Reageer op dit artikel