nieuws

AFM-voorzitter wil kwestie personeelskorting zorgvuldig afwegen

Branche

AFM-voorzitter wil kwestie personeelskorting zorgvuldig afwegen

AFM en DNB hebben beide aangegeven de personeelskortingen voor hypotheken ‘onderwerp van gesprek’ te maken. ABN Amro, ING, NN en ASR lieten al eerder weten te stoppen met het geven van kortingen op hypotheken aan het eigen personeel. Nu lijken ook de toezichthouders een omslag te maken. AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven wil een ‘zorgvuldige afweging’ maken.

Dat zegt zij in een interview met am:magazine dat komende vrijdag verschijnt. Daarin komt de vraag naar voren hoe aantrekkelijk de verzekeringsbranche nog is om in te werken, zeker nu de gouden kooitjes worden afgebroken en personeelskortingen verdwijnen. En is het als toezichthouder handig om in die situatie de personeelskorting op de hypotheekrente te handhaven?

Van Vroonhoven zegt daarop: “Die vraag begrijp ik heel goed. Ter verduidelijking: wij hebben geen constructie met één bepaalde aanbieder en de korting is gemaximeerd op zo’n € 2.500 bruto op jaarbasis. Dat neemt niet weg dat ook wij met onze tijd mee moeten en binnenkort weer goed naar de arbeidsvoorwaarden gaan kijken. Wat meespeelt is dat ik rekening wil houden met onze reputatie – als toezichthouder moet je de toets der kritiek kunnen doorstaan – maar als werkgever ook voorspelbaar wil zijn naar onze mensen. Dat vraagt een zorgvuldige afweging.”

DNB
DNB werkt wél samen met één aanbieder en heeft voor haar medewerkers afspraken gemaakt met ABN Amro. De bank kan gedurende het dienstverband van een medewerker een rentekorting geven op de afgesloten hypothecaire lening ter grootte van 1/3 deel, die DNB vervolgens vergoedt aan ABN Amro.

Reageer op dit artikel