nieuws

SNS Reaal, Achmea en ASR meest ‘eerlijke’ verzekeraars

Branche

Zes van de tien grote verzekeringsgroepen in ons land hebben het afgelopen half jaar belangrijke verbeteringen aangebracht in hun investeringsbeleid, blijkt uit de vandaag verschenen Eerlijke Verzekeringswijzer. Maar er zijn nog grote stappen te zetten.

SNS Reaal, Achmea en ASR meest ‘eerlijke’ verzekeraars

De Eerlijke Verzekeringswijzer geeft elke zes maanden aan in hoeverre verzekeraars duurzaam investeren en maatschappelijk verantwoord beleid voeren. Het is een initiatief van Amnesty International, de Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. De onderzoeken worden uitgevoerd door Profundo.

Vivat verbetert het meest
Vivat Verzekeringen, de verzekeringstak van SNS Reaal, heeft met afstand de meeste verbeteringen doorgevoerd. Op vijftien van de twintig maatschappelijke onderwerpen is het rapportcijfer verbeterd. Achmea (zes hogere scores) en ASR (drie) staan er ook duidelijk beter voor dan een half jaar geleden. Allianz, ING (NN Groep) en Legal & General komen samen tot zes hogere scores: alle drie hebben zij hun vermogensbeheerbeleid aangescherpt. Aegon, APG (Loyalis), Delta Lloyd en Generali, noteren geen hogere scores.

Verwachtingen
Volgens projectleider Titus Bolten zetten SNS Reaal, Achmea en ASR de toon. “Net als bij de vorige beoordeling een half jaar geleden, nemen zij ook nu weer het leeuwendeel van de beleidsverbeteringen voor hun rekening. Het is goed dat zij werk maken van het duurzaamheidsbeleid en dit ook aan de buitenwereld willen laten zien. Daar kunnen de andere verzekeraars een voorbeeld aan nemen. Dat wordt in toenemende mate ook door hun klanten van ze verwacht. Veel consumenten dringen er via onze website bij deze verzekeraars op aan om het beleid en de investeringspraktijk te verbeteren. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat een flink aantal verzekeraars bepaald nog niet aan deze verwachtingen beantwoordt.”

Matige scores
Dat er nog veel te verbeteren valt, blijkt wel uit het totaaloverzicht van de scores: daarin zijn nog veel ‘eentjes’ te bekennen. Op het thema Bonussen scoort geen van de tien verzekeraars hoger dan een 4. Met name Allianz krijgt zeer lage cijfers: op een 4 voor transparantie en verantwoording en een 5 voor vermogensbeheer na, is het rapportcijfer op alle andere onderdelen een 1. ASR en Vivat scoren enkele tienen en negens.
In totaal zijn er door zes verzekeraars samen 30 hogere scores gehaald ten opzichte van de vorige beoordeling. Vivat neemt de helft daarvan voor zijn rekening, met onder meer een 9 (was een 5) voor ‘belastingen en corruptie’ en een 10 (was een 7) voor arbeidsrechten. ASR haalt de hoogste score (10) voor mensenrechten.
Op www.eerlijkeverzekeringwijzer.nl kunnen consumenten verzekeraars met elkaar vergelijken op duurzaamheidsbeleid en investeringspraktijk. Daarmee wil de Eerlijke Verzekeringswijzer verzekeraars stimuleren om meer verantwoorde en duurzame investeringen te doen.

Reageer op dit artikel