nieuws

Sleutelrol voor verzekeringen in MENA-regio

Branche

De bouw bloeit weer nu de MENA-regio (Midden-Oosten Noord-Afrika) zich herstelt van de recessie. Maar met de niet aflatende politieke onrust en de dreiging van een veranderend klimaat, blijft er voor verzekeringen een sleutelrol liggen, vertelt John Ambrose, construction manager voor MENA bij ACE.

Sleutelrol voor verzekeringen in MENA-regio

Toen de recessie in 2008 zijn tol begon te eisen, leek het er voor velen op dat de enorme bouwprojecten in de regio, die symbool stonden voor de potentiële en financiële macht, niet zouden worden uitgevoerd.  “Er ontstond een onjuist beeld van half afgebouwde wolkenkrabbers en verlaten bouwplaatsen”, vertelt Ambrose.  “En toen vlak daarna de Arabische Lente begon waarbij eerder onwankelbare regimes omver werden geworpen, lieten tv-zenders opnieuw alleen beelden zien van oproer, conflicten en, in het geval van Libië en Syrië, oorlog. De realiteit ter plaatse is echter compleet anders. Het vertrouwen in de ‘traditionele’ grote spelers in de regio, zoals Saoedi-Arabië, de VAE en Qatar is hersteld, en de landen investeren zwaar in nieuwe bouwprojecten. Tegelijkertijd laten nieuwe markten zoals Libië steeds meer van zich horen, iets om de komende vijf jaar goed in de gaten te houden.”

‘De omvang van de mogelijkheden is er enorm. Maar alleen al de waarde die er gecreëerd wordt, heeft een verzekering nodig’

Ambrose wijst op het –inmiddels stevig betwiste- WK voetbal in Qatar in 2022 en de Wereldtentoonstelling in Dubai in 2020,  megaprojecten met duizelingwekkende cijfers:

  • Volgens een rapport uit juli 2013 van Deloitte zal Qatar de komende vijf jaar voorafgaand aan het WK US$ 140 miljard investeren in infrastructuur.
  • Arab News meldt dat Deutsche Bank schat dat er US$ 43 miljard aan publieke en private middelen gespendeerd zullen worden aan infrastructuurprojecten voor de Wereldtentoonstelling in Dubai in 2020.
  • Saoedi-Arabië denkt in de komende tien jaar meer dan US$ 367 miljard uit te geven aan een serie infrastructuurprojecten zoals vermeld in Saoedi-Arabiës Discovering Business Report 2013-14.
  • Investeringen in zonne-energie in de MENA-regio zullen in 2020 naar verwachting de US$ 50 miljard overstijgen, schrijft MEED Insight.

Ambrose: “De omvang van de mogelijkheden is er enorm. Maar alleen al de waarde die er gecreëerd wordt, heeft een verzekering nodig.” Ook de politieke realiteit en het weer in de regio vormen volgens hem flinke uitdagingen  voor ondernemers die aan de slag willen in de MENA-regio.

“Toen de Arabische Lente zich over Noord-Afrika verspreidde en de politieke onrust ook elders de kop opstak, moesten bedrijven in het Midden-Oosten erkennen dat dit als een risico op zich moet worden beschouwd. Langetermijnvoorspellingen voor de regio waarschuwen voor grootschalige droogte en schaarste, en de recente weersomstandigheden waren er soms extreem. In Saoedi-Arabië bijvoorbeeld deden zich in de afgelopen twee-drie jaar zelfs overstromingen voor.”

Reageer op dit artikel