nieuws

‘Niet minder verzekeringen verkocht door hogere assurantiebelasting’

Branche

Volgens minister Dijsselbloem heeft het verhogen van de assurantiebelasting naar 21% hooguit een ‘beperkt’ effect gehad op het aantal verzekeringen dat opgezegd wordt. De inkomsten uit assurantiebelasting zijn door de verhoging bijna verdubbeld.

‘Niet minder verzekeringen verkocht door hogere assurantiebelasting’

Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen over de belastingverhoging. Dijsselbloem geeft in niet precies te kunnen zeggen hoeveel verzekeringen zijn opgezegd vanwege de verhoging. “Er kan niet worden gekwantificeerd welk deel van de ontwikkeling van de grondslag van verzekeringen is gerelateerd aan de verhoging van het tarief van de assurantiebelasting. Gezien de jaar-op-jaar ontwikkeling van de ontvangsten uit de assurantiebelasting is dit effect hooguit beperkt geweest.”

Verdrievoudigd
Uit cijfers die Dijsselbloem geeft blijkt dat de ontvangen assurantiebelasting in de laatste vijf jaar bijna verdrievoudigd is. In 2012 waren de inkomsten al gestegen naar € 1.145 mln, ten opzichte van € 848 mln in 2009. Na het verhogen van de assurantiebelasting verdubbelden de inkomsten zelf. De overheid kon in 2013 € 2.342 mln incasseren. De trend lijkt zich voort te zetten in 2014. In de eerste helft van dit jaar kwam er ongeveer € 1.mln binnen. De impact voor de consumenten is wisselend. De verhoging kost een eenpersoonshuishouden € 54 op jaarbasis, voor een paar met minstens één kind van 18 jaar of ouder is het effect € 135.

Reageer op dit artikel