nieuws

Bureau D & O: ‘Invoering provisieverbod kostte 7.300 banen’

Branche

Volgens Bureau D & O is uit de recente uitspraken van AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren over het provisieverbod af te leiden dat de invoering van het provisieverbod 7.300 full time banen heeft gekost. Kockelkoren deelde vorige week tijdens een Verbondsbijeenkomst de eerste voorzichtige conclusies van het provisieverbod en gaf aan dat forse consumentenbesparingen gerealiseerd zijn. Die hebben een keerzijde, zegt D & O.

Bureau D & O: ‘Invoering provisieverbod kostte 7.300 banen’

De AFM-bestuurder rekende zijn publiek voor dat het verbod op provisie de consument tot nu toe jaarlijks € 730 miljoen heeft bespaard: hypotheken € 400 miljoen, zelfhulpkortingen € 30 miljoen en vermogensopbouw € 300 miljoen. Jurjen Oosterbaan Martinius, directeur van Bureau D & O, rekende die cijfers door. “Bij een gemiddelde omzet van € 100.000 per medewerker is de keerzijde van deze besparing voor de consument een verlies aan werkgelegenheid van circa 7.300 fulltime arbeidsplaatsen binnen de sector.”

Cijfers
Kockelkoren berekende de gerealiseerde besparing als volgt:

  • De gemiddelde huizenkoper betaalde vroeger makkelijk € 4.000, tegenwoordig ligt dat veelal tussen de € 1.500 en € 2.500. Bij zo’n 200.000 hypotheken per jaar is dit een besparing van € 400 miljoen per jaar.
  • Bij vermogensopbouw was voorheen de prijsstelling voor distributiediensten identiek, ongeacht de dienst die werd afgenomen, zegt Kockelkoren. “De execution only klant betaalde net als de adviesklant zo’n 75 tot 100 basis punten (bp) over het vermogen, ieder jaar. Met de komst van het provisieverbod betalen execution only klanten meestal niet meer dan zo’n 25 bp, een besparing van minimaal 50 bp. In de Nederlandse markt waren er zo’n 70% execution only klanten (het aandeel is inmiddels licht gestegen) die gezamenlijk zo’n 40% van het belegde vermogen uitmaken. Op basis van de informatie van de vijf grootste banken betalen deze klanten ten gevolge van het provisieverbod jaarlijks € 300 mln minder voor dezelfde dienstverlening.”
  • Een klant die zijn financiële schoenendoos klaarzet in een online omgeving mag € 600 korting incasseren. Kockelkoren: “Een dergelijke korting had tien jaar geleden ook al ingevoerd kunnen worden, maar er was in de verticale gebonden markt geen enkele prikkel om dit te doen. Het provisieverbod heeft dat veranderd. Onze indruk is dat zo’n kwart van de mensen van dergelijke zelfhulp-kortingen gebruik maakt. Dat betekent een verdere besparing voor consumenten van 30 miljoen euro per jaar.”
Reageer op dit artikel