nieuws

Bankierseed en tuchtrecht ook door Eerste Kamer

Branche

De wetswijziging die het invoeren van tuchtrecht en de eed in de bancaire sector mogelijk maakt is aangenomen door de Eerste Kamer. De invoering van het tuchtrecht en de bankierseed wordt hiermee definitief ingevoerd in 2015.

Bankierseed en tuchtrecht ook door Eerste Kamer

Het wetsvoorstel werd in de Eerste Kamer als hamerstuk afgedaan en zonder beraadslaging en stemming aangenomen. De bedenker van de eed, Hans Ludo van Mierlo (foto), pleit al sinds het einde van vorig decennium voor de invoering van de bankierseed. Dit jaar kwam zijn pleidooi in stroomversnelling en boog de politiek zich over het idee. De eed werd in de Wijzigingswet financiële markten 2015 verwerkt en ondanks protest van de VVD doorgezet naar de Eerste Kamer. Daar werd het stuk deze week aangenomen.

NVB
De Nederlandse Vereniging van Banken maakte zich al langer hard voor de bankierseed en is dan ook tevreden dat de wetswijziging is goedgekeurd. De NVB schrijft: “Nederlandse banken vinden het belangrijk dat iedereen die werkzaam is in de Nederlandse bancaire sector zijn functie integer en zorgvuldig uitoefent. Om dat te onderstrepen wordt in gedragsregels vastgelegd hoe bankiers zich gedragen bij het uitoefenen van hun functie.” De NVB liet eerder al weten dat het tuchtrecht vanaf 1 april 2015 in werking wordt gesteld.

Reageer op dit artikel