nieuws

PvdA en PVV willen dat AFM en DNB boetes inleveren

Branche

De PvdA heeft in een debat in de Tweede Kamer met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gezegd dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) hun geïnde boetes inleveren in de schatkist. De PVV sloot zich bij het voorstel.

PvdA en PVV willen dat AFM en DNB boetes inleveren

Op dit moment mogen DNB en de AFM boetes tot € 2,5 mln zelf houden, maar PvdA-Kamerlid Henk Nijboer pleit ervoor dat alle inkomsten uit boetes teruggaan naar de schatkist. Hij waakt voor een situatie waarin de toezichthouders gaan streven naar een bepaalde opbrengst zoals de politie met verkeersboetes. PVV’er Tony van Dijck spreekt van een perverse prikkel als de instanties de opbrengst van de boetes in eigen beheer houden.

De CDA denkt anders over de kwestie en wil juist het bedrag dat DNB en de AFM mogen houden verdubbelen naar € 5 mln. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt het logisch dat de boetebedragen gebruikt worden voor het verbeteren van het toezicht.

Update: Reactie Dijsselbloem
Minister Dijsselbloem heeft in een reactie laten weten geen voorstander te zijn van de plannen van zijn partijgenoot Nijboer. Volgens Dijsselbloem maken de toezichthouders ook meer kosten als het ergens ‘foute boel’ is tijdens het strengere toezicht en onderzoek en tijdens het opleggen van de boetes.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel