nieuws

Extraatjes voor personeel in branche verdwijnen

Branche

Werknemers van banken en verzekeraars hoeven binnenkort niet meer te rekenen op de traditionele kortingen op hypotheek en verzekeringen bij hun werkgever. Het FD zocht uit dat de financiële sector de extraatjes gaat schrappen en bestaande regelingen aangepast gaan worden.

Extraatjes voor personeel in branche verdwijnen

Het zou een wens van minister Dijsselbloem zijn om de beloningen van personeel in de financiële sector verder te versoberen, zoals eerder al gebeurde met de cao, de bonussen en het pensioen. Op dit moment maken 60.000 werknemers gebruik van een korting op het rentepercentage van de hypotheek die op kan lopen tot 30%. Het kost de banken jaarlijks zo’n € 115 mln. De regering vindt dat de kortingen door de wijziging van de hypotheekrenteaftrek van 52% naar 38% te goedkoop uitpakken.

Ingrijpen
ASR en Nationale-Nederlanden grepen al in binnen het bedrijf. ASR haalt de korting per 1 januari 2015 eruit en laat eigen personeel ook advieskosten betalen als zij een hypotheek of verzekering bij de verzekeraar afsluiten. NN stopte met de kortingen toen het zich afscheidde van ING. De vier grootste banken laten weten voorlopig nog de situatie af te wachten en houden de regelingen vooralsnog in stand.

DNB en AFM
Klaas Knot van de DNB kwam eerder dit jaar in opspraak omdat hij via DNB een fikse korting op zijn hypotheek kreeg. DNB en de AFM hebben aan het FD in een reactie laten weten dat zij voorlopig de hypotheekkortingen voor hun personeel in stand houden. De regelingen zijn bij de toezichthouders geen onderwerp van discussie. Werknemers van DNB krijgen 30% korting bij ABN Amro, de AFM krijgt een compensatie van 3% op het openstaande hypotheekbedrag, met als maximum € 2500 bruto per jaar.

Reageer op dit artikel