nieuws

Bankmedewerkers sceptisch over eigen beroepsgroep

Branche

Bankmedewerkers zijn niet onder de indruk van hoe hun service zich ontwikkeld heeft sinds de financiële crisis. Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder ruim 600 bankmedewerkers. Het actualiteitenprogramma besteedt in de uitzending van vanavond meer aandacht aan het onderzoek.

Bankmedewerkers sceptisch over eigen beroepsgroep

Twee derde van de ondervraagden ziet geen verbetering in de service sinds het begin van de crisis in 2008. Die groep is verdeeld in een helft die de service zelfs slechter vindt geworden en een helft die vooruitgang noch achteruitgang ziet. Het onderzoek werd verricht door het Utrecht Sustainable Finance Lab. Dat vroeg de 600 medewerkers, die allemaal lid zijn van een vakbond, bijvoorbeeld naar de bankcultuur, de werkdruk en de dienstverlening.

Spanning
Een groot deel van de ondervraagden geeft aan soms (49%) of zelfs vaak (12%) spanning te ervaren tussen het klantbelang en de druk om producten te verkopen. Merel van Vroonhoven, voorzitter van de AFM, veroordeelt die heersende spanning. “Die spanning zou er niet moeten zijn. Je hebt geen bestaansrecht als je producten verkoopt die niet in het belang zijn van je klant.” Ze twijfelt of de cultuurverandering gaat slagen. “De bereidheid zie ik, maar het verandervermogen in de sector is te laag.”

Ook de gedragsregels, met de daaraan gekoppelde bankierseed en tuchtrecht, zorgen voor weinig positivisme bij het bankpersoneel. Niet meer dan 23% denkt dat de regels gaan helpen om het klantbelang centraal te stellen. Ook zou 51% liever zien dat alleen de topmensen en commerciële medewerkers zich moeten onderwerpen aan het tuchtrecht, in plaats van alle medewerkers.

Reageer op dit artikel