nieuws

Wat zijn de cyberrisico’s van uw bedrijf?

Branche

Ieder bedrijf gebruikt computersystemen en is daardoor blootgesteld aan cyberrisico’s. Een nieuwe film van ACE laat zien dat deze risico’s in Europa toenemen, een beeld dat bevestigd wordt door de vrijwel dagelijkse berichten in de media over de manier waarop grote bedrijven geraakt worden door het hacken van gegevens Op welke manier heeft u bedrijf hiermee te maken?

Wat zijn de cyberrisico’s van uw bedrijf?

Als uw bedrijf computers gebruikt, dan kunt u met deze dreiging te maken krijgen. In het verleden dachten bedrijven vaak dat cyberrisico’s vooral een bedreiging vormden voor websites en internetwinkels. “Maar we zien steeds vaker dat interne systemen kritieker voor bedrijven zijn dan klantsystemen”, zegt Iain Ainslie, Technology and Cyber underwriter bij ACE Global Markets.

Drie specifieke vormen van cyberrisico

1. Intern risico: veel bedrijven zijn zo afhankelijk van hun IT-systemen dat hun bedrijfsvoering verstoord raakt zodra zich er IT-problemen voordoen. Als de eigen systemen van een bedrijf uitvallen, kost het het bedrijf niet alleen geld om het systeem te repareren, maar kan er ook sprake zijn van gemiste inkomsten en hogere exploitatiekosten.

2. Aansprakelijkheid: in de media wordt steeds vaker gesproken over de manier waarop aantasting van de privacy bedrijven schaadt. De inbreuk op de privacy kan zowel derden schaden als betrekking hebben op vertrouwelijke bedrijfsinformatie. Alle informatie die een bedrijf bezit kan daarom een kritiek risico vormen aangezien bepaalde, zeer gevoelige, informatie betrekking kan hebben op derde partijen.

3. Kosten: bedrijven moeten zich bewust zijn van de kosten die gepaard gaan met de crisisbeheersing die er bij een cyberaanval of systeemuitval komt kijken. Bedrijven zullen in deze gevallen zo snel mogelijk moeten reageren om hun merk te beschermen, negatieve publiciteit te voorkomen en klanten ervan te verzekeren dat ze er alles aan doen om het probleem op te lossen en herhaling te voorkomen.

Processen herzien

De verantwoordelijkheden bij het beheersen van cyberrisico’s veranderen voortdurend. De rol van risk managers, die zaken nu vooral neerleggen bij de afdeling ICT, wordt steeds groter. Het aanpakken van cyberrisico’s wordt daarmee steeds meer een riskmanagementproces.

Veel bedrijven kunnen zich de luxe van een fulltime risk manager echter niet veroorloven. Deze bedrijven zullen ervoor moeten zorgen dat er op directieniveau over ICT-risico’s wordt nagedacht, aangezien dat de enige manier is waarop ICT-risico’s in combinatie met alle andere bedrijfsrisico’s onder de loep worden genome

De complete film en meer informatie over cyberrisico’s vindt u hier

Reageer op dit artikel