nieuws

Bestuurslid Achmea treedt tijdelijk terug vanwege onderzoek OM

Branche

Bestuurslid Achmea treedt tijdelijk terug vanwege onderzoek OM

Jeroen van Breda Vriesman, lid van de Raad van Bestuur van Achmea, heeft tijdelijk zijn functie neergelegd. Het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar een mogelijk onjuiste fiscale behandeling van huurovereenkomsten van Achmea Health Centers uit 2007.

Omdat Van Breda Vriesman destijds als directievoorzitter Zorg eindverantwoordelijk was voor de Health Centers treedt hij nu tijdelijk terug. Hetzelfde geldt voor Leon de Jong, die in 2007 in zijn rol als directeur Klant Contact Centers & Dienstenbedrijven ook verantwoordelijk was voor de Health Centers.

Panden
Woordvoerder Marco Simmers legt uit dat het gaat om de huurcontracten van een beperkt aantal panden waarin de Health Centers gevestigd waren. Simmers laat weten dat Van Breda Vriesman niet direct betrokken was bij de mogelijk verboden handeling. “Hij heeft geen operationele betrokkenheid. Hij treedt tijdelijk terug vanwege zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid in die tijd.” Of er sprake is geweest van bewust handelen, kon Simmers niet zeggen. “Dat wordt nu onderzocht.”

Van Breda Vriesman: “Samen met de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen heb ik weloverwogen besloten mijn functie tijdelijk neer te leggen. Ik vind dat een bestuurder op elk moment boven elke twijfel verheven moet zijn. Gezien het feit dat ik in 2007 eindverantwoordelijk was voor de bewuste divisie, is dit nu de enige juiste keuze.” Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea, laat weten niet te twijfelen aan Van Breda Vriesman en De Jong: “Gezien het onderzoek is dit de enig juiste en zuivere manier van handelen. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen hebben op dit moment geen reden om aan de integriteit van beide functionarissen te twijfelen.”

Reageer op dit artikel