nieuws

Margriet Sitskoorn: ‘Mensen met een woekerpolis kun je niet zomaar activeren’

Branche

Margriet Sitskoorn is op 17 september een van de sprekers op am:innosurance. Maar wat kan de branche leren van deze hoogleraar Klinische Neuropsychologie? Het ontwikkelen van de prefrontale hersenschors kan de oplossing zijn, zegt zij in gesprek met am.

Margriet Sitskoorn: ‘Mensen met een woekerpolis kun je niet zomaar activeren’

De prefrontale hersenschors is een gedeelte van de hersenen voorin het hoofd. Sitskoorn: “Het is het gebied waar ratio en emotie in balans worden gehouden. Hier kun je ongewenst gedrag onderdrukken. Bijvoorbeeld als je zin hebt in een frietje speciaal, maar toch kunt zeggen: dat doe ik niet.”

Woekerpolissen
Sitskoorn ziet een mogelijk verband tussen een onderontwikkelde prefrontale hersenschors en het woekerpolis dossier. “Een interessante vraag zou zijn of mensen met een woekerpolis ook een minder ontwikkelde prefrontale hersenschors hebben dan mensen die die polissen niet hebben. Als de theorieën kloppen, zou je voorspellen dat dat zo is. Zij hebben zich laten verleiden door het genot op korte termijn. Die mensen kun je niet zomaar activeren. Je kunt het vergelijken met mensen met overgewicht. Als je hen vertelt dat ze moeten afvallen en ze daarna drie keer belt en een brief stuurt, kun je niet verwachten dat het effect heeft. Er zal iets meer moeten gebeuren, bijvoorbeeld met een prikkel op korte termijn.”

Pensioen
De focus op korte termijn zou volgens Sitskoorn ook kunnen leiden tot desinteresse voor het pensioen. “Dat zie je bij het pensioen inderdaad terug. De hersenen zijn gericht op de korte termijn en daar hoort het pensioen niet bij. Dat is eigenlijk nu pijn lijden en straks genieten.” Een prikkel op korte termijn bieden bij het afsluiten van het pensioen zou een oplossing kunnen zijn, zegt de hoogleraar. “Pensioenverzekeraars zouden bijvoorbeeld ook in kunnen spelen op het kortetermijndenken door het aanbieden van bijvoorbeeld een iPad bij het afsluiten van een pensioenproduct, zoals kranten doen bij het afsluiten van een abonnement.”

Verzekeraars
Sitskoorn vindt dat ook verzekeraars een tussenpersonen zelf de moeite zouden moeten nemen om hun hersenen te trainen. “Dat vind ik wel. Dan waren heel veel dingen niet gebeurd, omdat zij zich door precies dezelfde principes laten leiden. Als je prefrontale hersenschors goed is ontwikkeld, wil je geen troep aanbieden en mensen misleiden. Dan wil je een integer product aanbieden waar je mensen blij mee kunt maken en waaraan je zelf goed kunt verdienen. Want geld verdienen is echt niks mis mee hoor.”

Margriet Sitskoorn is een van de sprekers op am:innosurance op 17 september 2014. U kunt zich hier inschrijven voor en meer informatie vinden over dit event. Het hele interview met Sitskoorn staat in am:4 dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel