nieuws

LinkedIn-groep wil boventallig verzekeringspersoneel aan baan helpen

Branche

In navolging van een LinkedIn-groep voor boventallig bankpersoneel heeft recruiter Peter Hoogewoning een groep voor boventallige verzekeraars en intermediairs opgezet. Doel van de groep is mensen aan een nieuwe baan te helpen of kennis te delen.

LinkedIn-groep wil boventallig verzekeringspersoneel aan baan helpen

Hoogewoning raakte zelf eerder dit jaar boventallig bij de Rabobank en begon daarop de LinkedIn-groep voor boventallig bankpersoneel. De recruiter vond zelf snel weer een baan, bij detacheringsbureau Motivated4U, maar besloot onlangs ook de tweede groep aan te maken. Hoogewoning: “We misten nog iets voor verzekeraars en intermediairs.”

Reorganisatie
Hoogewoning legt uit wat er gebeurt als een boventallige zich bij de groep meldt: “Mensen die zich aanmelden heb ik even contact mee. Ik vraag waarom ze boventallig zijn geworden, negen van de tien keer is dat na een reorganisatie of een fusie.” De recruiter hoopt mensen weer op het zadel te krijgen. “We proberen met de groep mensen aan een nieuwe uitdaging te helpen. Maar mensen kunnen ook onderling kennis delen, bijvoorbeeld over hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft.”

Doordat Hoogewoning zelf voor een detacheringsbureau werkt, snijdt het mes voor hem aan twee kanten, geeft hij ook toe. “Dat komt toevallig ook goed uit zo. We hebben ook al een paar mensen uit de groep van boventallig bankpersoneel aan een baan kunnen helpen.”

 

Reageer op dit artikel