nieuws

Erica Verdegaal: ‘Er waren veel te veel tussenpersonen’

Branche

Erica Verdegaal trekt in haar columns voor onder meer NRC Handelsblad en Tros Radar vaak stevig van leer tegen tussenpersonen. In gesprek met am legt Verdegaal uit dat zij niet tegen tussenpersonen is, maar denkt vanuit het belang van de consument.

Erica Verdegaal: ‘Er waren veel te veel tussenpersonen’

“Ik schrijf niet tegen tussenpersonen”, zegt Verdegaal. “Ik schrijf vanuit de visie van de consument. Ik ben dus eenzijdig bezig. Mensen zeggen vaak tegen mij: je doet niet aan hoor en wederhoor. Nou dat doe
ik wel, want ik luister naar de ene consument en ik luister naar de andere consument.”

Tussenpersonen
Toch stelt Verdegaal wel dat ze blij is dat het aantal intermediairs flink gekrompen is. “Er waren natuurlijk ook veel te veel tussenpersonen, 17.000! Nu zijn het er nog 7.500. En dat aantal gaat nog een keer halveren als je het mij vraagt. Heel veel rotte appels zijn nu weg, dat is erg positief. Er zijn echt goeie tussenpersonen. Ik heb zelf ook een paar vaste adressen die ik bel voor inhoudelijke vragen.”

Serviceabonnementen
Over serviceabonnementen is de columnist duidelijk. Die zijn alleen nuttig als de consument er wat aan heeft, maar in beginsel gaan ze uit van het foute principe: “Als een consument er wat aan heeft wel. Maar ik vind het gewoon niet goed dat consumenten twee keer betalen voor hetzelfde. Vaak heeft een tussenpersoon allang provisie gehad. Dat geld is natuurlijk op, maar daar kan die consument niks aan doen. En ik ook niet.”

Aegon
Aegon spant de kroon volgens Verdegaal. “Erger dan welke tussenpersoon ook is Aegon. Waarom? Ze zijn verzekeraar én tussenpersoon, ze hebben veel schade aangericht met hun aandelenlease-affaire en héél veel woekerpolissen verkocht. En ik heb eens een dreigende brief van hun jurist gekregen na een kritisch stuk van mij in het NRC. Daar werd ik bang van. En weet je, zo machtig ben ik echt niet hoor. Ik ben niets vergeleken met de marketingbudgetten van banken en verzekeraars. Dat is ook de boodschap die ik wil meegeven: wees niet boos op mij. Ik kan er niets aan doen dat jullie het moeilijk hebben. Het is niet mijn schuld”

Het complete interview met Erica Verdegaal is te lezen in am:4 dat vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel