nieuws

Consumentenbond: oproep openheid klantgerichtheid bemoedigend

Branche

Achmea, Delta Lloyd en Vivat gaan hun klantgerichtheidscijfers publiceren, die ze van de AFM hebben gekregen. Dit melden de Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en beleggersvereniging VEB naar aanleiding van hun oproep eind juli. Bart Combée, directeur Consumentenbond, spreekt over “een bemoedigend eerste resultaat”.

Consumentenbond: oproep openheid klantgerichtheid bemoedigend

De consumentenorganisaties VEH, Consumentenbond en VEB eisten eind juli in een brief aan de tien grote banken en verzekeraars dat zij hun rapportcijfer voor klantgerichtheid van de AFM openbaar maken. Zij vinden het ongewenst en niet van deze tijd dat de banken en verzekeraars niet open zijn over hun prestaties.

De verzekeringstak van SNS Reaal, Vivat, gaat de cijfers klantgerichtheid vanaf 1 september publiceren. Achmea en Delta Lloyd hebben nog geen concrete datum van publicatie gemeld, volgens de Consumentenbond.

ABN Amro, ING Bank, SNS Bank en NN Group hebben aangegeven dat ze eerst met de AFM en de consumentenorganisaties willen overleggen over het publiceren van de score. Daarnaast gaan de consumentenorganisaties op uitnodiging van de brancheorganisaties Nederlandse Vereniging van Banken en het Verbond van Verzekeraars in gesprek over de publicatie van de scores.

Bart Combée van de Consumentenbond spreekt van bemoedigend eerste resultaat, “maar we zijn pas tevreden als alle instellingen de score naar buiten brengen”. De belangenorganisaties gaven de financiële instellingen tot 20 augustus 2014 de tijd om de cijfers te publiceren, maar verlengen dit nu tot eind september, na het gezamenlijke overleg. “We accepteren de uitnodiging om te praten”, aldus Combée, “maar uitstel is wat ons betreft geen afstel.”

Nieuws-update 17.00 uur
Aegon en Van Lanschot hebben nog niet gereageerd op de oproep van de Consumentenbond. ASR laat weten dat zij het rapportcijfer heeft gepubliceerd. ASR scoorde over 2013 op het Klantbelang Dashboard van de AFM een 3,6.

Resultaten 2013
In juni maakte de AFM bekend dat de tien grootste banken en verzekeraars gemiddeld een 3,5 scoorden in 2013 op de vijfpuntschaal van het Klantbelang Dashboard. De AFM maakt alleen de gemiddelde score bekend. De tien ondernemingen moeten zelf afwegen of zij hun eigen score publiceren. Het gaat om de banken en verzekeraars ABN Amro, Achmea, Aegon, ASR, Delta Lloyd, ING, F. van Lanschot, Nationale-Nederlanden, Rabobank en SNS Reaal. Alleen Rabobank bleek transparant te zijn over de scores (3,4 in 2013).

Reageer op dit artikel