nieuws

Verbond: ‘Leden snel op één lijn inzake MH17’

Branche

Volgens woordvoerder Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zaten de leden afgelopen donderdag en vrijdag bijzonder snel op één lijn toen er een besluit moest worden genomen rondom de nasleep van de gebeurtenissen met de MH17. “Iedereen zei meteen: wij gaan niet de molestclausule inroepen.”

Verbond: ‘Leden snel op één lijn inzake MH17’

Het Verbond is donderdagavond meteen begonnen met het benaderen van alle leden, zegt Buis. “Vrijdagochtend ging die consultatie nog door en om drie uur hadden we een statement. Dat is voor een organisatie van deze omvang echt snel.”
Wanneer de MH17 echt neergeschoten blijkt, dan valt dat onder de categorie ‘groot molest’, zegt Buis, de categorie dus waaronder vrijwel nooit wordt uitgekeerd. Hij heeft de begrippen de afgelopen dagen al meermalen moeten uitleggen. “Er is een enorme honger naar informatie. Veel journalisten vragen ook hoe groot het bedrag is waar het om gaat. Daar hebben wij natuurlijk nog geen idee van.” Ook kan Buis niets zeggen over de technische schade waarvoor Allianz als hoofdverzekeraar staat genoteerd. “Dat is een zaak van het internationale Allianz. Wij als Verbond kunnen alleen iets zeggen over de particuliere verzekeringen van de passagiers in Nederland.”

Uitkeren
Duidelijk is dat die verzekeringen in ieder geval gaan uitkeren. “Naar de letter van de wet zouden verzekeraars de molestclausule kunnen inroepen. Maar als je kijkt naar de geest van de wet, dan zou dat toch niet juist zijn geweest. Als het vliegtuig motorpech had gehad en was neergestort, dan hadden verzekeraars ook moeten uitkeren. Er is hier geen sprake van een omvangrijke ramp waardoor partijen gaan omvallen.”

Reisverzekeraars
“Het begint nu met de reisverzekeraars”, zegt Buis. “Nabestaanden van de slachtoffers die elders op vakantie waren, zullen terug naar huis willen en ook de repatriëring zelf gaat plaatsvinden. Wie precies wat gaat betalen moet nog worden bezien. Daarna zijn de uitvaartverzekeraars aan de beurt en verderop komen de levens – en pensioenverzekeraars.”

Reageer op dit artikel