nieuws

Cas: ‘AFM biedt geen enkel handvat welke kant je op moet’

Branche

Cas Assurantiën heeft laten weten bezwaar aan te zullen tekenen tegen de boete van €100.000 die de Autoriteit Financiële Markten aan het kantoor heeft opgelegd. De boete zou het einde van het kantoor betekenen, dat duidelijkheid mist van de toezichthouder.

Cas: ‘AFM biedt geen enkel handvat welke kant je op moet’

Cas kreeg in 2012 al een aanwijzing van de AFM dat de beloningen die het kantoor vroeg te hoog waren. “Daarna hebben wij ons beloningsbeleid behoorlijk aangepast”, zegt Sebastiaan Wessels, medewerker van Cas Assurantiën in gesprek met am. “Wat mij daarbij opvalt is dat je de beloning moet aanpassen, maar dat de AFM geen enkel handvat biedt welke kant je op moet.”

Twee jaar
Wessels vervolgt: “Pas in het definitieve besluit werd de AFM iets concreter. Dan zijn er dus twee jaren verstreken en ben je stapje bij beetje verder gekomen.” Wessels vermoedt dat de toezichthouder zelf ook moeite had met de kennelijke onredelijkheidsnorm. De boete voor Cas Assurantiën was de eerste die onder die norm uitgedeeld werd.

Wessels: “Het leek soms alsof ze het zelf ook niet helemaal precies weten. We weten allemaal dat bij de AFM heel intelligente mensen werken. Zij hebben al moeite om daar een draai aan te geven, dus hoe moet de tussenpersoon zelf weten hoe het werkt? Voor een besluit waar zulke boetes voor worden gegeven missen wij de nodige duidelijkheid.”

Acht maanden
Ook het tijdsbestek dat tussen de contacten tussen de toezichthouder en het kantoor zat, zat Wessels niet goed. “Ergens in juli 2012 hebben wij een waarschuwingsbrief gekregen. In december 2012 stuurde de AFM een informatieverzoek. Daarna hebben wij een hele tijd niets gehoord, tot de AFM eind 2013 kwam met een voornemen tot het opleggen van een boetebesluit. Uiteindelijk heeft de AFM nog acht à negen maanden op zich laten wachten voor het echte boetebesluit.”

Cas Assurantiën heeft besloten om bezwaar aan te tekenen tegen het besluit van de AFM. Wessels: “Het bedrag is hoog genoeg om alleen al op die basis bezwaar te maken. Maar het is überhaupt interessant om bezwaar aan te tekenen, omdat de argumenten van AFM niet overtuigend zijn.”

Einde
Mocht de boete van €100.000 stand houden bij de AFM en eventueel bij een rechter, zou dat hoogstwaarschijnlijk het einde betekenen van het kantoor uit Zeewolde. Wessels: “In de tijd van de waarschuwing was alles hier nog mooi en hadden we dertien adviseurs en de nodige mensen in de binnendienst. Ten tijde van het voornemen waren er nog maar enkele adviseurs in dienst en nu ben ik naast mijn werkgever nog het enige personeelslid.”

Lees hier de reactie van de AFM op het boetebesluit en hier het blog van Femke de Jong, die Cas Assurantiën aanraadt in beroep te gaan.

Reageer op dit artikel